A  A 
Share
Broeder Jacob
Broeder Jacob naar een artikel uit het Nieuwsblad van 4 januari 2011
ROTSELAAR - Wie de naam "Broeder Jacob" hoort denkt onmiddellijk aan het aloude kinderliedje dat in meer dan dertig talen gezongen wordt. Maar voortaan is het ook de naam van een nieuw degustatiebier dat Johan Claes uit Wezemaal in 2010 op de markt bracht. 'Die naam is een zeer weloverwogen keuze. Voor mij horen bier, zingen en muziek onherroepelijk samen. Op de flessen en de glazen staan trouwens de noten afgebeeld van het liedje, terwijl in de bodem van het glas een solsleutel is gegraveerd', verduidelijkt bedenker Johan Claes.

De telg uit de familie van koffiebranderij Java liet in 2001 de koffie achter zich en bouwde samen met broer Dirk Claes de herberg In de Ster, bij Boeres, op het marktplein in Wezemaal uit tot een taveerne waar bier en gastronomie goed samengaan. 'De combinatie bier en eten sprak me aan en de stap naar het maken van een eigen bier was zo gezet. Ik volgde een cursus zythologie en probeerde in de Gentse brouwerijschool verschillende brouwsels uit. Na een jaar hard werken ben ik klaar om de wereld proberen te veroveren met mijn Broeder Jacob', aldus een enthousiaste Johan Claes.

Na een mislukte zoektocht om een brouwerij over te nemen vond hij een ideale partner in brouwerij Du Bocq in het Waalse Purnode waar al hondervijftig jaar bier wordt gemaakt. 'Ik kan terugvallen op de kennis en de ervaring van mijn dorpsgenoot Bruno Verbiest. En blijkbaar lopen de zaken goed. Heel wat cafés, taveernes en restaurants staan open voor mijn product. Het komt geregeld aan bod als bier van de maand. Zelfs een gerenomeerd restaurant als het Leuvense Trente (15punten GaultMillau) zet het bier op de kaart. Het bruin bier past zeer goed bij wild, een steak of chocoladesserten. En de tripel kan gedronken worden bij gerechten met vis, schelp- en schaaldieren of bij een kaasschotel,' aldus Johan Claes.

Het nieuwe degustatiebier gaat naar Texas.
'Ondertussen werd al bijna vierhonderd hectoliter gebrouwen. Via contacten met Christine, de dochter van brouwer Pierre Celis, wordt eerstdaags een eerste lading naar de Verenigde Staten verzonden. En met Thailand en China zijn er ernstige onderhandelingen, terwijl ook vanuit Australië interesse betoond wordt,' besluit Johan Claes.
Guido Govaerts

Zowel het bruin bier als de tripel zijn te verkrijgen in flesjes van 33cl of flessen van 75cl. En er zijn ook vaten van twintig liter beschikbaar.

Er is een website onder constructie:www.broederjacob.com

 
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be