A  A 
Share
Gedenkstenen
Gedenksteen Bert Leysen (8 juni 1920 - 17 september 1959)
Aarschotsesteenweg - Wezemaal

In 1948 begonnen bij het Nationaal Instituut voor Radio omroep (NIR) de voorbereidingen voor de komst van de televisie. Op  31 oktober 1953 vonden de eerste televisie-uitzendingen in Vlaanderen plaats.
De eerste directeur van de televisie was Bert Leysen. Hij voorzag in de dagelijkse leiding van de televisie en vormde een brug tussen de televisiemedewerkers en omroepleiding.
Hij overleed op 17.9.1959  op 39- jarige leeftijd  bij een tragisch auto-ongeval  op de Aarschotsesteenweg in Wezemaal op de grens met Gelrode ongeveer ter hoogte van het kruispunt met de Steenweg op Betekom.
Op 24.4.2006 besliste de gemeenteraad om deze straat  voortaan de Bert Leysenlaan te noemen.Op de plaats van het ongeval werd ter zijner nagedachtenis een herdenkingssteen opgericht.

Gedenksteen Marc Munten
Marc Muntenplein

Op 21 april 2001 kwam politie-inspecteur Marc Munten van de Federale Wegpolitie Bertem tragisch om het leven tijdens de uitoefening van een politie-interventie na een confrontatie met carjackers ter hoogte van de afrit 21 van de E314.
Als blijvende gedenkenis aan deze droevige gebeurtenis en als eerbetoon aan Marc Munten werd er een gedenksteen geplaatst op de parking aan de rotonde in Rotselaar, Kruispunt Steenweg op Holsbeek-Aarschotsesteenweg-Stationsstraat. Op 21 april 2006 kreeg dit plein de benaming Marc Muntenplein.

Gedenksteen spoorwegongeluk Italiaanse gastarbeiders
Gedenksteen spoorwegongeluk Italiaanse gastarbeiders

Op 7 juni 1972 gebeurde er aan de onbewaakte overweg in de Spoorwegstraat een catastrofaal treinongeval. Een minibus met 18 Italiaanse gastarbeiders werd bij het oversteken van de onbewaakte overweg gegrepen door een aanstormende trein. De gastarbeiders die in de omgeving een nieuwe aardgasleiding aan het leggen waren kenden de omgeving niet. De chauffeur van de minibus stak nietsvermoedend de onbewaakte overweg, enkel aangeduid met een Sint-Andrieskruis, over. Hij en 9 anderen die vooraan zaten overleefden de klap als bij wonder. 8 anderen, achter in de bus, waren op slag dood.
Ter hoogte van de spoorwegovergang, die nadien definitief werd afgesloten, werd een gedenksteen geplaatst met de namen van de slachtoffers en de Italiaanse tekst: ”Zij vonden de dood op de terugweg van hun werk. Ze blijven altijd samen in de vrede van de Heer. Altijd zullen we hen liefhebben. Nooit zullen we hen vergeten”.
Grenspaal Rotselaar-Wezemaal
Grenspaalpad - Bessenlaan

In het verleden waren er tussen Rotselaar en Wezemaal voortdurend grensgeschillen. Om hieraan een einde te maken, besloten de hertog van Aarschot en de baron van Wezemaal in 1573 een nieuwe grenslijn te trekken. Hierlangs werden kleine stenen palen geplaatst met aan de ene zijde de letter R (Rotselaar) en aan de andere zijde de letter W (Wezemaal). De enige nog bewaarde grenspaal staat, ietwat verscholen in het ‘Grenspaalpad’ tussen de Bessenlaan en de Steenweg op Wezemaal

 
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be