A  A 
Share
Standbeelden
1. Borstbeeld Jan Bols
Voortuin gemeenteschool – Sint Jansstraat 82 Werchter
Het borstbeeld van dr. Jan Bols, van de hand van de Hasseltse beeldhouwer Gerard Moonen, werd onthuld op 13 september 1992 ter gelegenheid van de 150ste geboortejaar van Jan Bols. Dr. Jan Bols werd geboren in Werchter op 9 februari 1842 in het gezin van de Jef Bols, onderwijzer in de Werchterse gemeenteschool.
Dr. Jan Bols werd stichter en 1ste directeur van het Sint Jozefcollege te Aarschot in 1876.
Priester Jan Bols ijverde voor een verzorgde Nederlandse taal wat hem het eredoctoraat van de KU Leuven opleverde.
Hij overleed op 15 januari 1921 te Aarschot.
2. Standbeeld Frans Drijvers
Achter het administratief centrum – Provinciebaan 20 Rotselaar

Het beeld van Frans Drijvers, van de hand van de Hasseltse beeldhouwer Gerard Moonen, werd onthuld op 5 april 2008 ter gelegenheid van de 150ste geboortedatum van Frans Drijvers. Deze sociaal bewogen Vlaams priester werd geboren te Rotselaar op 4 april 1858 in het gezin van de Rotselaarse orgelbouwer Leonardus Drijvers.
Het motto AVV-VVK van het in 1881 gelanceerde jongerentijdschrift De Student, de belangrijkste spreekbuis van de Vlaamse studentenbeweging in die tijd, was ook de leuze van zijn medestichter Frans Drijvers.
Frans Drijvers overleed op 29 december 1914 te Willebroek.
3. Kunstwerk Stof en Geest
(foto niet beschikbaar)
Rotonde Aarschotsesteenweg – Stationsstraat - Steenweg op Holsbeek Rotselaar
Het beeld Stof en Geest is een kunstwerk van kunstenaar Willy Meysmans. Het staat prominent opgesteld op de rotonde in Rotselaar op het kruispunt van Aarschotsesteenweg en Stationsstraat. Willy Meysmans (°Mechelen, 1930) volgde een opleiding aan de Academie van Mechelen en werd aan de Academie van Leuven. In zijn bronzen beelden, die bijzonder krachtig en dynamisch overkomen, speelt het gebruik van open ruimtes een belangrijke rol. Willy Meysmans nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, ontwierp een monumentale keramische sculptuur voor het Belgisch paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, het beeld Fiere Margriet te Leuven en verschillende andere beelden en werken voor private en openbare gebouwen.
4. Heilig Hartbeeld
Wijngaardberg in Wezemaal
Te bereiken via wandelpadje in Kerzestraat Wezemaal of op het traject van de ‘Wijngaardbergwandeling’ tussen knooppunt 6 en 61.

Hoog op de Wijngaardberg, midden de ongerepte natuur, staat het majestueuze, 10 meter hoge H. Hartbeeld. Het imposante beeld van Christus, dat beschermend de handen uitstrekt over Wezemaal, maakt indruk op vele wandelaars. In 1914, bij aanvang van de eerste wereldoorlog, stond hier op deze plek, hoog boven Wezemaal de windmolen van Wezemaal. Boeren van Wezemaal konden hier hun graan laten malen. Vanuit de molen had men een schitterend panorama over heel de streek: een perfect uitzichtpunt voor de Duitse troepen om het hele gebied te overschouwen. Om dit te beletten vernielden de Belgische soldaten doelbewust de molen. Hij brandde volledig uit. Jaren was deze plek het geliefkoosd speelterrein voor kinderen. In die periode was er een grote devotie voor het H. Hart en binnen de parochiegemeenschap groeide het idee om op deze kale plek een H. Hartbeeld te plaatsen. De parochianen verzamelden het nodige geld en in 1925 startte men ijverig met de opbouw van het beeld.
Op 5 september 1926 werd het beeld , een kunstwerk van beeldhouwer M. Van de Capelle uit Anderlecht, plechtig ingewijd door Mgr. Tessens, afgevaardigde van Mgr. Van Roey.
 
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be