A  A 
Share
Restauratie van monumenten

Om de Groote Oorlog en de vele gesneuvelden gepast te herdenken, zijn de oorlogsmonumenten in Rotselaar met veel zorg gerestaureerd. Het gemeentebestuur investeerde voor meer dan 7.500 euro in deze restauratiewerken.

Het betreft in totaal acht monumenten. In Rotselaar aan de watermolen, twee herdenkingsmonumenten in de Vijfde Liniestraat en twee aan de kerk. In Wezemaal vind je een monument op het kerkhof en het grote oorlogsmonument op de kruising met de Steenweg op Nieuwrode. In Werchter-centrum bevindt het oorlogsmonument zich tegen de kerk.

De gemeente Rotselaar hecht groot belang aan deze oorlogsmonumenten. Ze hebben een centrale plaats en houden de herinnering aan het oorlogsverleden in onze gemeente levendig. De monumenten eren de militaire gesneuvelden en de inwoners van de gemeente die bij de oorlog om het leven kwamen. Bij de belangrijke herdenkingsmomenten, zoals onder meer van de Slag aan de Molen en Wapenstilstand, verzamelen vele inwoners zich jaarlijks rond de monumenten.

Met een sociaal tewerkstellingsproject zorgt IGO Leuven voor een speciaal team dat de vakkundige restauratie op zich nam, waarbij de monumenten grondig gereinigd (gezandstraald) en in sommige gevallen ook terug opgemetst werden. Bovendien werden de letters ook opnieuw ingekleurd. Zo zijn deze belangrijke oorlogsmonumenten weer in hun prachtige, oorspronkelijke staat hersteld.

Monumenten op kerkhoven
Rotselaar plaatst in november 2014 op de vier gemeentelijke kerkhoven een gedenksteen voor de overleden oud-strijders uit de gemeente. Deze oud-strijders zullen tussen 1-11 november 2014 met een speciale bloemenhulde aan deze nieuwe herdenkingsmonumenten worden geëerd voor hun moed en inzet.

Oorlogsmonumenten

1 Slag aan de Molen -  5e linie  - 5e Liniestraat (1)
2 Slag aan de molen  - Werner de Bavay -  5e Liniestraat (2)
3 Slag aan de Molen – Joseph Boden - 5e Liniestraat (3)
4 Kerk Werchter - zijgevel (4)
5 Sint-Pieterskerk Rotselaar - zijgevel (5)
6 Oorlogsmonument pleintje hoek Beninksstraat - Steenweg op Nieuwrode (6)
7 Kerkhof Wezemaal  - Beninksstraat (7)
| 1 |
Pagina  1/1

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be