A  A 
Share
Vergeet me niet: het logoRotselaar herdenkt de Groote Oorlog, die precies 100 jaar geleden begon, met een gepast programma. Omdat de gebeurtenissen in de regio rond Rotselaar van groot historisch belang zijn, werkt de gemeente een eigen huisstijl uit.  De gemeente Rotselaar kiest bewust voor dit eigen logo. Het vergeet-mij-nietje groepeert alle activiteiten rond de herdenking van de Groote Oorlog.

In en rondom Rotselaar vonden in augustus en september 1914 de zwaarste gevechten plaats die België kende voor de loopgravenoorlog rond de Ijzer. Met dit universeel symbool benadrukken we het grote historische belang van deze gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Waarom de keuze voor deze bloem?
Herbert Hoover, de latere president van de Verenigde Staten van Amerika, zamelde na de Eerste Wereldoorlog fondsen in om België na de verwoestende jaren weer op te bouwen. Samen met zijn echtgenote organiseerde hij een ‘Vergeet Me Niet Dag’ om fondsen in te zamelen voor de Belgische slachtoffers op het platteland.
In dezelfde periode koos de Belgische koningin Elisabeth voor haar naamdag telkens een bloem als symbool van een liefdadigheidscampagne. De ‘fleur de la reine’ in 1918 was het vergeet-mij-nietje.

Zo koppelde onze koningin Elisabeth haar jaarlijkse actie aan de Amerikaanse inzameling. De opbrengst was bestemd voor hulp aan de Belgische kinderen van het platteland, in nood vanwege de oorlog en bezetting.
Rotselaar kiest daarom bewust voor dit logo, het vergeet-mij-nietje, om de herdenkingsactiviteiten aan te kondigen. Bovendien wil de gemeente Rotselaar met een uitgebreid herdenkings- programma de nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog en de vele slachtoffers en gesneuvelde militairen eren. We willen onze helden, precies 100 jaar na de start van deze belangrijke oorlog, niet vergeten.
De eerste pin met het logo werd officieel uitgereikt aan burgemeester Dirk Claes.
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be