A  A 
Share

Militaire oefening

Op maandag 5 en dinsdag 6 mei vond er in Rotselaar een grootscheepse militaire oefening plaats. Rotselaar is petergemeente van het 5e Linieregiment.

Vanaf verschillende locaties werden inwoners en leerlingen naar een centrale verzamelplaats geëvacueerd. In totaal namen de gemeentelijke basisscholen van Wezemaal en Werchter, drie klassen van het Montfortcollege, een groep senioren (Sportoase ‘de Meander’) en een aantal individuele inwoners deel aan de evacuatieoefening.

Alle geëvacueerden werden naar het festivalterrein van Rock Werchter gebracht, waar in de namiddag een demo met militaire voertuigen plaatsvond. Na afloop werden de geëvacueerden terug naar hun ophaalpunt gebracht. De militairen brachten de nacht van 5 op 6 mei door in tentjes op drie verschillende locaties in de gemeente.

Het Bataljon Bevrijding 5e Linie telt momenteel 550 militairen en heeft een belangrijke rol binnen de Belgische Defensie. Deze infanterie-eenheid behoort tot de Medium Brigade. Recent vervulden zij nog opdrachten in onder meer Mali, Afghanistan en Kosovo. Ter voorbereiding van deze internationale opdrachten voert de eenheid permanent levensechte oefeningen uit, bij voorkeur samen met burgers.

Hun opdrachten zijn:
- hulp aan de natie bij rampen of catastrofes
- gewapende militaire inzet op het nationale grondgebied, bijvoorbeeld bij terreurbestrijding
- evacuatie van landgenoten uit crisisgebieden
- internationale humanitaire noodhulp
- vredeshandhavende of -opleggende operaties van de NAVO of de VN
- collectieve verdediging van de NAVO of de EU.

De gemeente Rotselaar heeft een hechte band opgebouwd met het Regiment Bevrijding 5e Linie. De soldaten van het 5e Linie Regiment vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Slag aan de Molen. Dit militaire treffen, waarbij het Belgische leger onze streek wilde bevrijden van de bezetter, is gekend als één van de zwaarste gevechten in de brede regio. Honderden soldaten sneuvelden op het slagveld te Rotselaar.

Het Peterschap dat Rotselaar in 1990 heeft aanvaard, is de bekroning van de jarenlange relatie tussen de gemeente en het Regiment Bevrijding 5e Linie. De wapenspreuk van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie is: Trouw en trots - Versagen niet, verslagen nooit.

Foto's: Herman Verschuere
Militaire oefening (1)
Militaire oefening (2)
Militaire oefening (3)
Militaire oefening (4)
Militaire oefening (5)
Militaire oefening (6)
Militaire oefening (7)
Militaire oefening (8)
Militaire oefening (9)
Militaire oefening (10)
Militaire oefening (11)
Militaire oefening (12)
Militaire oefening (13)
Militaire oefening (14)
Militaire oefening (15)
Militaire oefening (16)
Militaire oefening (17)
Militaire oefening (18)
Militaire oefening (19)
Militaire oefening (20)
Militaire oefening (21)
Militaire oefening (22)
Militaire oefening (23)
| 1 |
  1/1

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be