A  A 
Share
100 jaar Groote Oorlog

 

Van 2014 t.e.m. 2018 herdenken we ook in Rotselaar de Eerste Wereldoorlog. Allerhande activiteiten zoals lezingen, culturele voorstellingen, exposities, evocaties, lessenpakketten voor de scholen en natuurlijk ook de officiële herdenkingsmomenten staan de komende jaren op het programma.

Rotselaar is tijdens de Eerste Wereldoorlog intens getroffen. Vele inwoners lieten het leven. Talrijke huizen en belangrijke gebouwen, zoals de kerk van Werchter, werden verwoest door het wapenvuur. Ook op militair vlak heeft Rotselaar een prominente rol gespeeld. In en rondom Rotselaar vonden van de zwaarste gevechten plaats die België kende voor de periode van de loopgravenoorlog rond de Ijzer.

In augustus en september van 1914 werd de streek rond Werchter geteisterd door zware gevechten. Het Belgische leger ondernam vanuit de Antwerpse fortengordel tweemaal een aanval tegen de noordelijke flank van de Duitse legermacht. Zo werd de bezetter gedwongen om extra manschappen naar onze regio te sturen. De woedende reacties van de gefrustreerde bezetter veroorzaakten er onnoemelijk leed bij de burgerbevolking.

De ‘Slag aan de Molen’ op 12 september 1914 is gekend als een van de belangrijkste militaire wapenfeiten in de brede regio. Honderden soldaten, meer dan 350 in totaal, lieten er het leven in een zware strijd. De herdenking van de Slag aan de Molen vindt elk jaar plaats tijdens de tweede zondag van september. Die dag wordt hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten en slachtoffers van de oorlog.

Vergeet me niet
Rotselaar herdenkt de Groote Oorlog, die precies 100 jaar geleden begon, met een gepast programma. Omdat de gebeurtenissen in de regio rond Rotselaar van groot historisch belang zijn, werkt de gemeente een eigen huisstijl uit. Lees meer ...
Restauratie van monumenten
Om de Groote Oorlog en de vele gesneuvelden gepast te herdenken, zijn de oorlogsmonumenten in Rotselaar met veel zorg gerestaureerd. Het gemeentebestuur investeerde voor meer dan 7.500 euro in deze restauratiewerken. Het betreft in totaal acht monumenten. Lees meer ...

In beeld

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be