A  A 
Share
Inzamelsysteem voor silobanden van landbouwers die activiteiten stopzetten (26/02/2014)

Landbouwers die hun activiteiten stopzetten of afbouwen kunnen een beroep doen op een inzamelsysteem voor silobanden en twee derde van de kosten recupereren. Het aantal aanvragen bij de OVAM wijst er op dat dit systeem weinig bekendheid geniet. Gemeenten en afvalintercommunales spelen geen rol bij de logistiek van dit systeem, maar kunnen landbouwers wel informeren over het bestaan ervan.

Landbouwers gebruiken oude autobanden om de plastic folie over hun veevoer of over hun gras- of maïskuil op zijn plaats te houden. Dankzij een overeenkomst tussen Vlaams minister Joke Schauvliege, de OVAM en Recytyre (beheersorganisme verantwoordelijk voor de uitvoering van de producentenverantwoordelijkheid voor afvalbanden) met Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat kunnen actieve landbouwers en landbouwers die hun activiteiten stopzetten of afbouwen een beroep doen op een inzamel- en ruilsysteem voor overtollige of beschadigde silobanden. Dit project loopt nog tot en met december 2015. De financiële regeling is voor de verschillende systemen anders. Het omruilen van oude afvalbanden tegen nieuwe exemplaren is volledig ten koste van de landbouwer, maar bij de ophaling van overtollige banden kan een landbouwer tot tweederde van de factuur terugbetaald krijgen.

Gemeenten en afvalintercommunales die landbouwers willen inlichten over het inzamel- en ruilsysteem kunnen beroep doen op de informatie die beschikbaar is via de website van de OVAM en Recytyre.

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be