A  A 
Share
Subsidies voor mulch- en combimaaiers en fluisterhakselaars verlengd! (04/07/2012)

Wegens het vrijkomen van extra budgetten van de provincie Vlaams-Brabant voor afvalpreventie verlengt Ecowerf  de subsidieperiode voor mulch- en combimaaiers en fluisterhakselaars.

Ook toestellen aangekocht na 30 juni kunnen nog in aanmerking komen voor deze subsidie indien ze voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in het subsidiereglement. De verlengde subsidieperiode loopt tot 30 november 2012 (onder voorbehoud van budget).

Mulch- of combimaaier – 10% subsidie met maximum van 75 euro
Een mulchmaaier versnippert tijdens het maaien het gras zodanig fijn dat het tussen de overblijvende grassprietjes valt. Gedaan met het afvoeren van grasafval. Mulchmaaien verloopt niet optimaal bij te nat of te lang gras. Met een combimaaier kan je vlot overschakelen op de optie met opvangbak en het gemaaide gras toch opvangen. In de vroege lente en herfst van je het gras op, tussenin kan je mulchen.

Fluisterhakselaar 
– 10% subsidie met maximum van 75 euro
Er bestaan talrijke manieren om snoeihout zelf in de tuin te verwerken. Soepele takken kan je integreren in een vlechtwand. Met harder materiaal of kortere stukken kan je een takkenril vullen. Met een fluisterhakselaar kan je het snoeihout verhakselen en het hakselhout gebruiken als bodembedekking, bij het composteren of in een snipperwand.

De subsidiereglementen evenals de aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar via de website van Ecowerf. De subsidie dient rechtstreeks aangevraagd te worden bij Ecowerf.

Meer tips voor minder grasafval:

  • Integreer een bloemenweide of een variatie aan bodembedekkers in je tuin
  • Bemest je gras met mate en begiet zo weinig mogelijk
  • Bestrijd mos met compost
  • Maaihoogte: een maaistand van 4 tot 5 cm is ideaal
  • Bestrijd onkruid met een dunne laag grasmaaisel als mulchmateriaal tussen de struiken en vaste planten.
  • Composteer je grasmaaisel: dit kan perfect in kleine hoeveelheden, gemengd met gelijke hoeveelheden takjes of bladeren.
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be