A  A 
Share
Snoeien tegen bacterievuur! (22/11/2012)
Bacterievuur is een vervelende plantenziekte die vooral fruitkwekers (appel en peer), maar ook boomtelers kopzorgen baart. Dat betekent echter niet dat je géén betrokken partij bent. Infectie komt niet enkel in boomgaarden voor. Naast appel- en perebomen zijn nog planten gevoelig voor de ziekte. Ook heel wat sierstruiken zijn gevoelig voor de ziekte. Als tuinen ‘geïnfecteerd’ zijn, vormen ze op die manier een mogelijke bron van nieuwe infectie. Het is dus goed dat je als particulier één en ander nauw in de gaten houdt. Zeker als de tuinen dicht bij professionele kwekers of telers liggen.

Graag wijzen we u erop dat het in de winter aangewezen is om bacterievuur gevoelige soorten te snoeien. Meidoorn of Crataegus (hagen, heggen en houtkanten) moet zelfs verplicht worden gesnoeid tussen 1 november en 1 maart (zie KB 23.06.2008, Art. 4.)

Het jaarlijks snoeien tijdens de winterperiode vermindert het risico op infectie met bacterievuur sterk, omdat er dan in het voorjaar minder bloemen aanwezig zijn. De bloemen worden namelijk gemakkelijker geïnfecteerd dan de scheuten.

Zomersnoei voor de waardplanten van bacterievuur wordt ten sterkste afgeraden omdat je zo bacterievuur verder kan verspreiden. Enkel bij een infectie dienen de aangetaste delen volledig worden weggesnoeid.

Hoe herkent u bacterievuur in de winterperiode?

Ook tijdens de winterperiode kan u bacterievuur waarnemen. Tijdens de winter vallen aangetaste bloemen, bladeren en vruchten niet van de plant.Bij het aansnijden van de schors van de takken is er een oranjeachtige verkleuring zichtbaar onder de bast.


 
Indien u een infectie van bacterievuur denkt waargenomen te hebben op een gevoelige plantensoort, aarzel dan niet om dit te melden aan het FAVV (FAVV Vlaams-Brabant: , tel: 016-39 01 11, fax: 016-39 01 05).
Zij zullen u kunnen bevestigen of het gaat om een besmetting met bacterievuur of niet. Verder zullen zij u raad geven met de eventuele bestrijding ervan.

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be