A  A 
Share
WAARSCHUWING: misleidende advertentieronselaars! (26/02/2013)
Enkele zelfstandige ondernemers meldden sinds november aan het Gemeentebestuur dat er momenteel vertegenwoordigers van de bvba GCS uit Tongeren en XL Media uit Sint-Truiden, handelaars in onze gemeente (herhaaldelijk) contacteren met het verzoek een advertentie te plaatsen in een 'Infogids' (alle info uit uw regio), met de valse bewering dat deze gids in samenwerking met de gemeente zou zijn en dat het een gemeentegids betreft.

Via deze weg wil de gemeente Rotselaar alle zelfstandige ondernemers waarschuwen voor dergelijke praktijken en raadt hen aan steeds te vragen naar de referentiebrief, ondertekend door de gemeente. Wanneer een vertegenwoordiger langskomt voor advertering in de Gemeentelijke Infogids, kan deze steeds een referentiebrief, getekend door het Gemeentebestuur, voorleggen. De huidige gemeentelijke infogids loopt echter nog tot eind 2013.

Steeds meer duiken er bedrijven/uitgeverijen op die voor één of andere publicatie advertenties ronselen bij zelfstandigen. Een voorbeeld daarvan is de Regiogids, die eind september werd uitgegeven door XL Media uit Sint-Truiden op eigen initiatief. Deze bevatte geen enkele nuttige informatie maar enkel zwartwit advertenties (goedkoop in druk) van zelfstandige ondernemers, gerangschikt per gemeente en per Vlaamse provincie. Met 'regio' werd dus heel Vlaanderen bedoeld. Hetzelfde verhaal wat betreft de Infogids,die deze maand werd uitgegeven door GCS bvba uit Tongeren.

Wat kan u als zelfstandige ondernemer doen om deze praktijken uit de wereld te helpen?


  • In geval van twijfel bij een bezoek van vertegenwoordigers van onbekende uitgeverijen van gidsen of stratenplannen of een telefonische contactname voor advertering in één of andere gids of website kan u daarover info inwinnen bij uw gemeentebestuur (neem contact op met de communicatiedienst ( of telefonisch via 016 61 63 27)).
  • Vraag altijd naar de legitimatiebrief van de gemeente.
  • Heeft u al iets ondertekend en/of betaald en werden de afspraken niet nagekomen, kunt u klacht indienen bij de lokale politie.
  • U kan ook contact opnemen met UNIZO (meer info: www.unizo.be/reclameronselaars)

Meer info op de website van FOD Economie

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be