A  A 
Share
De lente is daar, tijd voor de tuin! (17/04/2013)
Na een lange winter, is de lente eindelijk goed van start geraakt! Tijd dus om weer maandenlang  van onze tuin te genieten. Hieronder  enkele  tuinkarweitjes  voor het vroege voorjaar met telkens haalbare tips voor een beter onderhouden,  mooie en gezonde tuin. Deze tips helpen u ook om uw hoeveelheid GFT-afval  te laten dalen, ideaal dus om wat euro’s te besparen! 

Mulchmaaien:
Bij de eerste maaibeurt of wanneer uw gras te lang is bijgegroeid, vangt u best het maaisel op. Wanneer de temperatuur stijgt en het wat droger wordt, kan u het gazon tot in het najaar gaan mulchmaaien. Daarbij wordt het gras door uw machine fijner gesneden, waarna het in de grasmat teruggeblazen wordt. De fijne grassnippers verteren op de bodem en  voeden uw grasmat. Resultaat:  een pak minder grasmaaisel om te verwerken en een gezonde bodem . Om te kunnen mulchmaaien heeft u een machine nodig die een mulchfunctie heeft. Voor bestaande machines kan u vaak een mulch-kit kopen. Uw handelaar in tuinmachines weet of er voor uw model ééntje bestaat.

Tip: Aan een nieuwe grasmaaier toe? Op Ecowerf.be vindt u info over de actieperiode en voorwaarden voor subsidies bij aankoop van grasmaaiers met mulchfunctie (met steun van de provincie Vlaams-Brabant).

Borders opruimen: 
Na de winter is er nog heel wat dor materiaal te vinden in de tuin. De verdorde stengels van heel wat vaste planten, die deze winter zo mooi berijpt de tuin sierden, moeten nu plaats maken voor nieuwe groei. Het is trouwens niet enkel voor het fraaie winterbeeld aan te raden ze pas in het voorjaar weg te knippen. De stengels beschermen de nieuwe scheuten en ondergrondse delen ook tegen vorst. Het fijne materiaal  dat u  bij dit karwei bekomt, is ideaal om te mengen met groenten- en fruitafval of grasmaaisel om het luchtig te composteren. Houd het dus  opzij samen met fijne takjes en het laatste rondslingerende blad, dat u op paden en gazon verzamelde.

Tip: Knip dorre stengels weg. Afbreken of trekken kan heel wat planten beschadigen en de kans op ziekte verhogen.

Composteren:
Het voorjaar is het ideale moment om uw composteringsproces nieuw leven in te blazen. Daarvoor zijn vooral zuurstof en een juist vochtgehalte van belang. Het materiaal eens lustig losstrekken en omzetten zorgt voor aanvoer van verse lucht . Droog materiaal bevochtigt u met de sproeier of door er vers grasmaaisel door te mengen. Onder te nat materiaal mengt u droge bladeren, twijgjes of verhakseld snoeihout . Na zo’n voorjaarsbeurt verdwijnt uw tuinafval als sneeuw voor de lentezon!

Tip: Voor de aankoop van compostbakken (18 €) of een compostvat (25 €) kan u op het administratief centrum terecht. Op www.kringlooptuineren.be kan u onder ‘Publicaties’ de folder ‘Thuiscomposteren’ downloaden of gratis bestellen.
 
Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be