A  A 
Share
Je mulchmaaier of fluisterhakselaar 10% goedkoper? Vraag een subsidie aan bij EcoWerf! (09/05/2013)

Wie tussen 1 mei 2013 en 31 augustus 2013 een fluisterhakselaar en/of een mulch- of combimaaier aankoopt, kan hiervoor een subsidie aanvragen bij EcoWerf.

De subsidie bedraagt 10% van de netto aankoopprijs met een maximum van 75 euro en kadert binnen de campagne Kringlooptuinieren van de provincie Vlaams-Brabant. Een mulchmaaier zorgt voor minder grasafval, met een hakselaar verklein je je snoeiafval, voordelen waar je nog jaren van kan genieten!

Mulchmaaien
Een mulchmaaier heeft geen opvangbak maar versnippert tijdens het maaien het gras zodanig fijn dat het tussen de overblijvende grassprietjes valt. Je hebt geen grasafval meer en bovendien voeden deze fijne snippers het gras waardoor je minder moet bemesten én de bodemstructuur verbetert.
Mulchmaaien verloopt niet optimaal bij te nat of te lang gras. Met een combimaaier kan je vlot overschakelen op de optie met opvangbak en het gemaaide gras toch opvangen. In de vroege lente en herfst vang je het gras op, tussenin kan je mulchmaaien. Ook na een vakantieperiode, als het gras wat langer staat, vang je het gras beter op.
Nieuwe grasmaaiers zijn tegenwoordig vaak standaard uitgerust met een mulchfunctie. Vraag advies aan de handelaar over welk type toestel het beste bij je tuin past.

Snoeihout hakselen
Er bestaan talrijke manieren om snoeihout zelf in de tuin te verwerken. Soepele takken kan je integreren in een vlechtwand. Met harder materiaal of kortere stukken kan je een takkenril vullen. Je kan snoeihout ook verhakselen en gebruiken als bodembedekking, bij het composteren of in een snipperwand.
Een hakselaar trekt het gewas naar binnen en versnippert of vermaalt alles tot houtsnippers. Er bestaan verschillende types van hakselaars met freeswals, draaiende messen of hakbijlmechanisme. De keuze hangt vooral af van het type tuinresten dat je wil verwerken. Vraag advies aan de handelaar. Denk ook aan de mogelijke geluidshinder en kies bij voorkeur een fluisterhakselaar.

Meer tips voor minder gras- en snoeiafval: kijk op www.ecowerf.be.


SUBSIDIEVOORWAARDEN

Algemeen

 • De subsidie is enkel van toepassing voor inwoners met domicilie in de gemeenten die voor afvalpreventie bij EcoWerf aangesloten zijn (waaronder Rotselaar).
 • Er wordt maximaal 1 subsidie per gezin of vereniging toegekend en dit enkel voor particulier gebruik.
 • Enkel toestellen aangekocht tussen 1 mei 2013 en 31 augustus 2013 komen in aanmerking. De uiterste datum om je dossier in te dienen is 30 september 2013.
 • Enkel volledige dossiers komen in aanmerking voor de subsidie. Een volledig dossier bevat volgende documenten: ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen bij de gemeente of via www.ecowerf.be), kopie identiteitskaart (of erkenning), kopie factuur (inclusief betaalbewijs) of kasticket (enkel originele kastickets worden aanvaard, geen kopie) en bewijsmaterialen zoals opgesomd in de specifieke voorwaarden.

 
Specifieke subsidievoorwaarden voor mulch- of combimaaier

Het toestel moet voldoen aan volgende eisen:

 • Toestel met CE-markering (veiligheid)
 • De maaier kan zowel mulchmaaien als gras maaien met opvangbak = combimaaier of enkel mulchen = mulchmaaier. Ook maaiers die worden aangekocht samen met een mulchkit komen in aanmerking.
 • Het ‘maximum gegarandeerd geluidsvermogen’ gemeten volgens de Europese richtlijn 2005/88/EG (geactualiseerde versie van de richtlijn 2000/14/EG) mag niet hoger zijn dan vermelde grenswaarde:
  maaibreedte

  max. gegarandeerd geluidsvermogen in dB(A)

  < 50 cm 96
  > 50 cm en ≤ 70 cm 98
  > 70 cm en ≤ 120 cm 100
  > 120 cm 105
   

Specifieke subsidievoorwaarden voor fluisterhakselaar

Het toestel moet voldoen aan volgende eisen:

 • Toestel met CE-markering (veiligheid)
 • Het “gegarandeerd geluidsvermogenniveau” gemeten volgens de Europese richtlijn 2000/14/EG bedraagt maximum 93 dB(A) LwA (fluisterhakselaar).
 • Minimale invoerdiameter is 35 mm.

Hoe de subsidie aanvragen?
De subidies zijn helaas uitgeput. Voor meer info kan u terecht bij Ecowerf op het gratis nummer 0800/97 0 97.

 

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be