A  A 
Share
Zin in minder? Afvalpreventieweek bij EcoWerf (01/10/2013)

De Belgische modeontwerper Delvaux heeft zin in minder. Ook Chef van het jaar, Kobe Desramault  heeft zin in veel minder. Delvaux ontwierp met tweedehandsmaterialen unieke stukken voor het 10de modedefilé van Spullenhulp en Kobe Desramault kookt uitsluitend met verse, natuurlijk en lokale producten. Zij hebben dus duidelijk zin in minder afval.

Maar ook EcoWerf heeft zin in minder afval. Tijdens de Europese Week van de Afvalvemindering van 15 tot en met 24 november zet EcoWerf afvalpreventie extra in de kijker met een hele reeks activiteiten. Doe meer met minder, leer je eigen spullen herstellen, laat je confronteren met onze afvalbergen in ‘Trashed’ of neem een kijkje achter de schermen van EcoWerf.
Voor meer informatie kan je vanaf 15 oktober terecht op www.ecowerf.be of bel 016/28 43 43. Deelnemen is gratis, maar inschrijven bij Vormingplus (016/52 59 00) is verplicht. 

PROGRAMMA

  • Filmavond: Trashed, no place for waste

Wat gebeurt er met het afval dat we produceren? Recycleren, begraven, verbranden? En dan negeren. De mens blijft consumptiegoederen produceren die niet vanzelf afbreken. Dat afval komt niet alleen terecht in het water en de grond maar het komt ook terug in ons lichaam. Wie denkt dat afval het probleem van iemand anders is, zit er dus goed naast. Jeremy Irons neemt ons mee op zijn reis langs de grootste vuilnisbelten in de wereld. Van de plastic soep in de Stille Oceaan tot aan de smeltende poolkappen. Maar hij leert ons ook dat er hoop is als we bereid zijn om ons consumptiegedrag aan te passen
Deze documentaire wordt alleen vertoond met Engelse ondertitels

Praktisch
Vrijdag 15/11/2013 van 20.00 tot 22.30 uur
Minimum aantal deelnemers: 20
Raadzaal, Stadhuis Landen, Stationsstraat 22, Landen
Inleiding en nabespreking: afvalpreventiedeskundige
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus

Vrijdag 22/11/2013 van 20.00 tot 22.30 uur
Minimum aantal deelnemers: 20
Auditorium Stuk, Naamsestraat, Leuven
Inleiding: afvalpreventiedeskundige
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus


  • Kom eens kijken bij EcoWerf

Wat gebeurt er met jouw afval nadat de vuilniswagen het heeft ingezameld? Bij een bezoek aan EcoWerf, het intergemeentelijke milieubedrijf, krijg je de kans om de weg die jouw afval aflegt, te volgen. Van de indrukwekkende stortbunkers tot de eigen overdekte composteerinstallatie. Groente-, fruit- en tuinafval wordt hier in enkele weken volwaardige compost. Tegelijk krijg je tips over hoe je afval kan vermijden en je GFT zelf thuis kan composteren.

Praktisch
Za 16/11/2013 van 14.00 tot 15.30 uur
Wo 20/11/2013 van 14.00 tot 15.30 uur
Za 23/11/2013 van 11.00 tot 12.30 uur
Maximum aantal deelnemers: 40
Een gids van EcoWerf
EcoWerf, Aarschotsestenweg 210, 3012 Wilsele
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus


  • Workshop ‘Doe meer met minder’

Je kan heel wat afval én geld besparen door bewust te leven en te kopen. Kleine ingrepen of gewoontes veranderen in je huishouden, kunnen goed voelbare gevolgen hebben voor je budget en voor het milieu. Maar consuminderen is ook bewust omgaan met je aankopen. Want consumeren we wel op een verantwoorde manier, sociaal en ecologisch gezien?

In deze vorming worden enerzijds tips aangereikt om heel concreet je verbruik te doen dalen. Anderzijds wordt er samen met jou nagedacht en word je geïnformeerd over andere manieren van consumeren. Ruilen, lenen en gedeeld gebruik zijn nieuwe manieren om met minder meer te doen.

Praktisch
Zaterdag 16/11/2013 van 14.00 uur tot 16.30 uur
Maximum aantal deelnemers: 20
EcoWerf, vergaderzaal De Vunt, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven
Lesgever: Centrum voor Milieu- en Natuureducatie
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus


  • Infosessie Vlaco ‘De Biologische kringloop, zei u?’

Thuiscompostern en kringlooptuinieren, de biologische kringloop gaat nog verder en vraagt vanaf nu al onze aandacht, communiceren rond de biologische kringloop wordt een must … Wil je je inzetten voor de biologische kringloop en wil je precies weten wat jouw rol kan zijn binnen de kringloop-communicatie en het vernieuwde Vlaamse materialenbeleid? Dan mag je deze infosessie van Vlaco zeker niet missen. Je ontdekt er de thema’s die onder de biologische kringloop vallen, je ontmoet er andere kringloopgeïnteresseerden en je ontvangt een basispakket met het recentste communicatiemateriaal.

Iedereen die zich op vrijwillige basis wil inzetten en wil sensibiliseren rond de thema’s van de biologische kringloop mogen deelnemen. Elke deelnemer aan de infosessie, mag zich nadien Kringloopkracht noemen.

Praktisch
Woensdag 20/11/2013 van 14.00 tot 16.30 uur
Max. aantal deelnemers: 30
EcoWerf, vergaderzaal De Vunt, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven
Lesgever: Vlaco
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus

Zaterdag 23/11/2013
Van 09.00 tot 11.00 uur (wie wil kan aansluitend de rondleiding bij EcoWerf volgen!)
Maximum aantal deelnemers: 30
EcoWerf, vergaderzaal De Vunt, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven
Lesgeve: Vlaco
Gratis, maar vooraf inschrijven via Vormingplus


  • Repair Café

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café!
Je leert op een leuke manier zelf je spullen te repareren met de gratis hulp van onze techniekers, naaisters, fietsenmakers en handige harry’s. Enkel het materiaal voor de herstelling zoals remblokjes, ritsen of elektrische kabels dienen betaald te worden. Kom een kijkje nemen, laat iets herstellen en maak een gezellig praatje met je stadsgenoten bij een warme kop koffie of een drankje.

Praktisch
Datum en locatie nog te bepalen


  • Workshop ‘Kennismaking met milieuvriendelijke bewaartechnieken’

Lang leve de oogst! Steriliseren, drogen, zouten, inkuilen,… wat betekenen deze termen? Welke techniek is het best geschikt om bijvoorbeeld tomaten te bewaren? Wat heb je nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Je krijgt bovendien per seizoen informatie over de groenten en fruit van het moment met een geschikte bewaartechniek. Zo kun je thuis zelf meteen aan de slag.

Praktisch
Dinsdag 19/11/2013 van 19.30 tot 22.00 uur
EcoWerf, vergaderzaal De Vunt, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven
Maximum aantal deelnemers: 20
Lesgever: Vormingplus
Gratis maar vooraf inschrijven via Vormingplus


Dit project kwam tot stand in samenwerking met Vormingplus en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.
                                      

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be