A  A 
Share
Vijf tips voor duurzaam toerisme (01/08/2013)

Dichtbij is beter

Vervoer is goed voor 75% van de milieu-impact van een reis. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een vakantie dicht bij huis. Of waarom niet meedoen met de nieuwe trend van staycations? Gewoon op vakantie in je eigen huis en tuin met eventueel enkele dagtrips.

Duurzaam op weg

Naast de afstand is ook het voertuig van groot belang. Het meest ecologisch is wandelen of fietsen naar je bestemming of waarom geen zeilboot. Trein, boot of auto zijn goede alternatieven. Als je toch met het vliegtuig reist, compenseer je CO2-uitstoot dan, bijvoorbeeld via de website http://www.compenco2.be.

Kies voor een ecologisch verblijf

Na je reisweg, heeft het verblijf zelf een grote milieu-impact en dit voor 21% van de reis. Campings, hotels en jeugdverblijven die een ambitieus milieubeleid voeren, herken je aan de Groene Sleutel. Je vindt deze verblijven op http://www.groenesleutel.be/. of wereldwijd op www.green-key.org. Maak het jezelf nog gemakkelijker door bijvoorbeeld te boeken via bookdifferent.com , hier kun je selecteren op Green Key hotels en tegelijkertijd kun je een goed doel naar keuze ondersteunen. De Nederlandse consumentenbond beoordeelde vijf toeristische ecolabels en enkel de Groene sleutel doorstond de test.

Neem je goede gewoonten mee

Thuis gooi je je afval in de vuilnisbak. Neem die goede gewoonte mee als je in de natuur op stap bent. Als je er in slaagt een vol blikje cola mee te sleuren, zal het gewicht van het lege blikje niet doorwegen. Draag het mee tot je een vuilnisbak tegenkomt. Of nog beter neem je drank in een hervulbare fles mee. Denk er ook aan als je ramen & deuren in hotelkamers openzet de airco of verwarming uit te zetten, dit zou je thuis ook nooit doen.

Zuinig met water

Drinkbaar water is schaars in vele toeristische regio’s. Ga er dus ook op vakantie spaarzaam mee om.  Neem een douche in plaats van een bad, meld lekkende kranen aan de receptie, drink kraantjes water waar het kan en kies bij voorkeur voor stranden, zwemvijvers of jachthavens waar de Blauwe Vlag wappert, dan ben je zeker van een uitstekende waterkwaliteit. Je vindt deze milieuvriendelijke badplaatsen en jachthavens op www.blauwevlag.be of internationaal op www.blueflag.org

 

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be