A  A 
Share
Vervoersplan NMBS bijgesteld voor station Wezemaal (24/06/2014)

Gisteren deed de NMBS haar nieuwe vervoersplan uit de doeken voor de provincie Vlaams-Brabant. Na overleg met de gemeente Rotselaar blijkt dat pendelaars van Wezemaal naar Brussel toch op hun bestemming zullen geraken, niet meer rechtstreeks, maar wel in een kortere reistijd.

In maart van dit jaar toonde de NMBS het ontwerp van het vervoersplan dat in december in voege zou gaan. Voor het station van Wezemaal betekende dit dat de drie rechtstreekse ochtendspitstreinen, IC treinen die halt houden in Wezemaal, zouden verdwijnen. 's Avonds zou de extra spitstrein vanuit Brussel verdwijnen, evenals de laatste trein vanuit Brussel.

Voor de gemeente Rotselaar was het onaanvaardbaar dat in de provincie Vlaams-Brabant, waar de mobiliteitsknoop het grootst is van alle provincies in Vlaanderen, niet méér maar minder treinen zouden worden ingezet.

De gemeente Rotselaar heeft de afgelopen decennia bijzonder veel energie gestopt in de uitbouw van het treingebruik via het station van Wezemaal, waardoor het reizigersaantal in 20 jaar kon groeien van 6o naar 600 reizigers per dag. Kosten noch moeite werden gespaard om te investeren in extra parking voor wagens en fietsen.

Deze bekommernissen werden door het gemeentebestuur kenbaar gemaakt aan de NMBS, die gisteren een nieuw vervoersplan voorstelde waarin rekening gehouden werd met onze pendelaars.

De precieze details en uurregeling van het plan worden pas op 1 juli bekendgemaakt via de website van de NMBS, maar ondertussen heeft de NMBS alvast te kennen gegeven dat zowel 's morgens als 's avonds 2 extra P-treinen (stoptreinen) worden ingelegd om de geschrapte, rechtstreekse IC-treinen te vervangen. Zelfs met overstap naar Brussel resulteert dit in een verkorte totale reistijd van enkele minuten. Dat er in het globale vervoersplan bovendien gewerkt wordt met een aansluiting in Leuven met de hoofdstad om het kwartier, zou ervoor moeten zorgen dat eventuele wachttijden bij de overstap aanzienlijk ingekort worden wanneer men door een vertraging of defect een aansluiting zou missen.

Een extra reisweg naar Brussel zou erin kunnen bestaan dat men met een speciaal biljet van Wezemaal de trein neemt naar Aarschot, om daar de 'sneltrein' naar Brussel te nemen die niet stopt in Leuven. Maar omdat dergelijk biljet wellicht duurder zal zijn en weinig reizigerscomfort biedt, blijft de gemeente Rotselaar erop aandringen dat er toch halte zou gemaakt worden aan het station van Wezemaal, temeer daar dit het enige station is tussen Aarschot en Leuven.

Een verbetering van het nieuwe vervoersplan is ook dat er regelmatige stops voor de bediening naar Brussels Airport worden ingelast. Vanuit Leuven was dat vroeger al het geval, maar ook vanuit Aarschot zou dat in de toekomst op regelmatige basis mogelijk worden, waardoor een betere ontsluiting van de luchthaven met de trein wel een voordeel wordt voor wie reist via of werkt op Zaventem.

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be