A  A 
Share
Rotselaar schenkt drie hectaren bloemenweide aan de bijen (27/05/2016)

De gemeente Rotselaar geeft 750 zakjes bloemzaad weg, goed voor 3 ha bloemenweide. Bloemen zijn broodnodig voor bijen, vorm een deel van je tuin om in bloemenweide. De zakjes kan je afhalen op het administratief centrum vanaf 27 april, zo lang de voorraad strekt.

Om (honing)bijen in stand te houden zijn bloemen nodig, veel bloemen. In onze verstedelijkte omgeving en strakke tuinen komen die steeds minder voor. Stuifmeelrijke bloemen zijn immers de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt hiermee de bijen te overleven. De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok over de afname van de bijenpopulatie alsmaar luider. Bijen krijgen af te rekenen met pesticiden, parasieten en klimaatsopwarming.

Klimaat en de bij

Bijen raken in de war door de klimaatverandering. Bijen, vooral wilde, zijn vaak afhankelijk van een paar soorten planten. Als de plant door klimaatverandering op een ander moment gaat bloeien, dan ontstaat er een probleem. Hierdoor zouden specifieke soorten bijen kunnen verdwijnen.

Voor de mens is dit misschien niet altijd direct zichtbaar maar de klimaatopwarming weegt zwaar op de biodiversiteit. In het geval van de bijen dreigen we ook een belangrijke stap, de bestuiving, van onze voedselvoorziening in gevaar te brengen. De gemeente wil, in uitvoering van haar klimaatactieplan, met deze bijenactie ook aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatopwarming en de soorten die hierdoor onder druk komen te staan. Onze CO2 uitstoot beperken is dus geen overbodige luxe maar een noodzaak.

Afhalen gratis bloemenzaad

De gemeente verdeelt 750 zakjes van 20gr bloemenzaad (40m²). De eerste 250 zakjes zijn al verdeeld bij de zwerfvuilactie en via de imkers van de gemeente. De laatste 500 zakjes zijn gratis verkrijgbaar aan de snelbalie van het administratief centrum, vanaf woensdag 27 april. Er wordt slechts één zakje per gezin meegegeven, zolang de voorraad strekt. Vermits het over plantgoed van 40m² gaat kan je misschien ook je buurt aanspreken om het zaad te delen. Het bloemenmengsel bestaat uit: Dille, Blauwe korenbloem, Grote klaproos, Boekweit, Gele ganzenbloem, Slangenkruid, Muskuskaasjeskruid, Akkervergeet-mij-nietje.

De gemeentelijke groendienst koopt ook jaarlijks 2 kg bloemzaad aan goed voor 0,4 ha bloemenweide. Deze worden verwerkt in de groenzones binnen de gemeente. Enkele voorbeelden van de maatregelen die Rotselaar neemt:

  • de aanplant van bloembollen:  naast de kerk van Rotselaar, op het Mark-Munteplein, aan de pastorij in Wezemaal, en op alle gemeentelijke begraafplaatsen, …
  • het inzaaien van bloemenmengsels: de groendienst zoekt actief naar bijkomende locaties die ingezaaid kunnen worden met een bloemenmengsel. Deze mengsels zie je nu al aan de kerk van Rotselaar, naast de MENA, in de Sint-Jansstraat in Werchter en aan de Steenweg op Nieuwrode ter hoogte van vogelbosje in Wezemaal, …
  • de aanplant van meerjarigen in plaats van éénjarigen zoals de geraniums op het kerkhof in  Werchter; aan het oorlogsmonument in Rotselaar

Meer info:

De week van de bij van 30 mei tot 5 juni : http://www.weekvandebij.be/

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be