U bent hier

Infomarkt Sigmaplan Demervallei op 18 oktober

Tussen Werchter en Aarschot liggen langs de linkeroever van de Demer oude meanders. Het Sigmaplan plant in de toekomst heel wat werken om opnieuw water door die oude rivierbochten te laten stromen. 

Bezoek op donderdag 18 oktober de infomarkt en kom meer te weten over de ingrepen die in jouw buurt gepland staan. Van 16 tot 20 uur in Cultuurhuis 'de Jack-Op' in Werchter.

Wat is het Sigmaplan?

In de winter kampt de Demervallei op verschillende plaatsen met wateroverlast, in de zomer met verdroging. Doordat de Demer in het verleden werd rechtgetrokken, verloor de rivier een groot deel van haar meanders of rivierbochten. Met het Sigmaplan werken De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos samen met de provincie Vlaams-Brabant, de betrokken gemeenten en andere partners aan een waterveiligere en natuurlijkere Demervallei. 

Wat gebeurt hier concreet?

Op de linkeroever tussen Aarschot en Werchter worden historische meanders opnieuw verbonden met de Demer. Zo kan de rivier als vanouds door het landschap kronkelen, is er meer plaats voor het rivierwater en kan wateroverlast in de toekomst worden voorkomen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in extra waterberging en veilige dijken en neemt men maatregelen om de verdroogde ondergrond aan te pakken.

Door de maatregelen kan het natuurgebied Vorsdonkbos-Turfputten in Gelrode weer opleven en tussen Betekom en Werchter zullen valleibossen een geschikt leefgebied vormen voor de bever. Het aansluiten van de meanders zorgt bovendien voor een parallelle stroom met de Demer waar kajakkers en kanovaarders kunnen genieten
van het landschap.

www.sigmaplan.be/demervallei

Vertel het verder

Of volg Rotselaar op Twitter