Julie Hendrickx in gesprek met zuster Jeanne Devos over haar strijd voor de dienstmeisjes in India

Lezing of congres
Activiteit afbeelding: 
In 1963 laat Jeanne Devos, begeesterd door de mystiek van India, het klooster van de Zusters van de Jacht in Heverlee bij Leuven achter zich om duizenden kilometers verderop haar levenslot te verweven met dat van dove kinderen. Wanneer in de buurt van het Indiase klooster een 13-jarig dienstmeisje verkracht wordt door haar werkgever, ontdekt Jeanne echter een heel ander India.

De verborgen leefwereld van huispersoneel in Indië blijkt voor miljoenen vrouwen een complexe kluwen van onderdrukking en diepgewortelde religieuze en culturele tradities. Jeanne Devos, 'sister Justice', gaat de strijd aan, gesteund door de Kerk, maar tegengewerkt door werkgevers, politie en maffia. Jeanne weet door te dringen tot de International Labour Organisation (ILO) in Genève die als kroon op haar onwrikbare inzet in 2011 huisarbeid wereldwijd erkend als arbeid. Jeanne Devos wordt voor haar werk National Domestic Workers’ Movement' meermaals bekroond. In 2005 wordt ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Julie Hendrickx is van Indiase afkomst en werkt voor ACV Puls. Als familielid van Jeanne Devos had ze toegang tot haar persoonlijke archief en reisde ze meermaals naar India. In 2019 publiceerde ze over Jeanne Devos en haar werk het boek met de poëtische titel ‘Alsof de Weg ons zocht’.
Wanneer (alle data): 
13 apr 2023 van 19:00 tot 21:00
Waar: 
GC De Mena - Verdiep 2
Provinciebaan 2
Rotselaar 3110
Wegbeschrijving
Prijs:
€12
Davidsfondsleden: 6 EUR Omniostatuut: 6 EUR
Organisator: 
Davidsfonds Rotselaar

Vertel het verder