U bent hier

Mysterieuze Michaelina

Lezing of congres
Activiteit afbeelding: 
Tot 2020 richten veel Vlaamse kunstinstellingen de schijnwerpers op de Vlaamse Meesters naar aanleiding van de heropening van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Bruegel die 450 jaar overleden is en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal in Gent.
Ook Davidsfonds Rotselaar doet mee tijdens de Nacht van de Geschiedenis.
Katlijne Van der Stighelen, enkele jaren geleden laureaat van de Frans Drijverprijs, komt naar Rotselaar voor een lezing over Michaelina Wautier.
Katlijne Van der Stighelen: “Rond 1990 was ik in Wenen om een portret van Anthony van Dyck te bestuderen. In het depot gereserveerd voor werk uit de Vlaamse School werd mijn aandacht getrokken door Bacchusstoet, een heel complex werk dat werd toegeschreven aan een vrouwelijke kunstenaar, Michaelina Wautier. Het is zo’n uitzonderlijke stuk: zeer monumentaal – 3,5 meter breedte – met een onderwerp dat je niet verwacht van een vrouw. Het is een scène met een aantal naakte mannen en een gewaagd thema: verleiding, lust, drank… Het is bijna niet te geloven dat dit kon worden gemaakt door een vrouw. Pas op het einde van de 19de eeuw werden vrouwen toegelaten aan de Academie, in aparte klassen en met een ‘naaktmodel’ in een verhullende maillot. En deze dame schildert in de 17de eeuw een werk met vooral naakte mannen. Ongelooflijk!” .
Waar: 
Congres- en vergadercentrum Eenheid
Aarschotsesteenweg 381
Wezemaal (Rotselaar) 3111
Wegbeschrijving
Prijs: 
€ 10.0
Basistarief: 10,00 €; Leden Davidsfonds: 8,00 €

Vertel het verder