U bent hier

Naam en/of voornaam wijzigen

Familienaam

Voor de familienaam kunnen de ouders bij de geboorteaangifte kiezen uit volgende mogelijkheden:

  • naam van de vader of meemoeder
  • naam van de moeder
  • een samenstelling van die twee namen, in de door de ouders gekozen volgorde

Wanneer de ouders het niet eens zijn over de naam, draagt het kind de naam van de vader of de meemoeder en de naam van de moeder naast elkaar in alfabetische volgorde met niet meer dan één naam voor elk van hen. Bij afwezigheid van keuze wordt het deel van de dubbele naam dat wordt doorgegeven bepaald op basis van de alfabetische volgorde.

Voornaam

De keuze van een voornaam bij de geboorte van een kind is vrij, zolang de naam niet aanstootgevend of absurd is.

Naamsverbetering

Als je naam of voornaam op officiële documenten (identiteitskaart, rijbewijs, trouwboekje …) niet overeenkomt met de officiële naam die vermeld wordt in je geboorteakte, of als er een fout geslopen is in de geboorteakte zelf, kun je dat melden bij de dienst Burgerlijke Stand. Er wordt dan nagegaan via welke procedure een verbetering kan gebeuren.

Naamswijziging

De verandering van naam en/of voornaam is geen recht maar een gunst. Het wordt slechts uitzonderlijk toegestaan, indien het verzoek steunt op een ernstige reden van familiale, persoonlijke, sociaalhistorische, administratieve, ... aard.

Als je om een bepaalde reden je naam of voornaam wil veranderen, moet je daarvoor een aanvraag indienen bij de minister van Justitie. Neem contact op met de dienst Burgerlijke Stand. Zij zullen je graag de nodige informatie geven en je helpen bij het indienen van je verzoek.

Burgerlijke stand

Provinciebaan 20
3110 Rotselaar
Telefoon: 
016 61 63 26
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 u.
Morgen open van 14.00 tot 17.00 u.
Alle openingsuren