U bent hier

Siskafeest 2022

Op zaterdag 17 september gaat het Siskafeest door in zaal Concordia in Rotselaar. De reuzenstoet en andere festiviteiten op zondag werden geannuleerd door de slechte weersvoorspellingen.

‘Siska van Rotselaar’ is een bekend kluchtlied dat zich situeert in de achttiende eeuw. Siska straft een heer op vrijersvoeten voor zijn ontrouw en gebrek aan respect. Het lied toont dat Siska vrijgevochten, initiatiefrijk en creatief was, lef had en zich niet liet afschrikken door stand en rang. Eigenschappen die herkenbaar zijn bij vrijwilligers. Daarom draagt het standbeeld dat onthuld wordt de naam ‘Siska van Rotselaar’, het bevat immers het sterke karakter van een vrijwilliger.

Om Siska en de vrijwilligers te eren, komt er een kunstwerk. En de Rotselaarse reuzen krijgen ook voor het eerst een zus: de reuzin Siska. Op die manier krijgen Siska en vrijwilligers een centrale rol tijdens het Siskafeest van de Rotselaarse Reuzengilde.

Programma

Op zaterdagavond wordt in zaal Concordia in Rotselaar om 20 uur het Siskafeest gehouden. Er is een officiële opening en presentatie, gevolgd door het toneelstuk ‘Siska en haar advocaat’. Nadat een koor het ‘Siska van Rotselaar’-lied heeft gezongen, volgt de presentatie van de nieuwe reuzin en verkiezing van een meter en peter.

Het programma op zondag, met onder andere de reuzenstoet en de streekproductenmarkt, werd geannuleerd door de slechte weersvoorspellingen.

Siska-cahier

De voorstelling nieuwe Siska-cahier van de Heemkring Groot-Rotselaar werd verplaatst van zondag naar zaterdagavond in zaal Concordia. Het cahier over de reuzen van Rotselaar werd speciaal naar aanleiding van het Folklore- en Reuzenfeest gemaakt. Bert Cornelis en Patrick Staes dompelden zich ervoor onder in het reuzenleven in de wereld, in Vlaanderen en in Rotselaar.

Meer informatie

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter