U bent hier

Rotselaar voorbereid op wateroverlast

Er is de afgelopen periode veel regen gevallen in Rotselaar. Ook de komende dagen voorspelt het KMI neerslag. De gemeentelijke diensten, de waterloopbeheerders en de brandweer volgen de situatie samen op de voet op en zijn voorbereid om passende maatregelen te nemen.

Door de vele neerslag van de voorbije dagen zijn de waterlopen en bufferbekkens stilaan verzadigd. Zo staat het waterpeil van de Winge en de Grote Losting op kritieke hoogte. De laatste stand van zaken over de waterpeilen kun je volgen op de website www.waterinfo.be.

Op 16 november kwam de noodplanningscel van de gemeente Rotselaar samen om zich voor de bereiden op mogelijke wateroverlast. De diensten zijn continu aanwezig op het terrein om de toestand te monitoren en staan in nauw overleg met de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Waterweg, de Vlaamse Milieumaatschappij en de centrale 1722.

In de magazijnen van de Technische Uitvoering is een voorraad van 3000 zandzakjes beschikbaar, die ingezet kunnen worden waar nodig. Er is een permanentie verzekerd bij de diensten en de meetpunten van de waterlopen worden ter plaatse continu opgevolgd.

De verschillende meetpunten in de waterlopen geven een goed zicht op de situatie ter plaatse. De impact op de waterlopen bij regenval wordt gemonitord en permanent geëvalueerd door de hydrologen van de VMM en de diensten van het KMI. De bufferbekkens worden maximaal benut voor wateropslag.

Hulp bij wateroverlast

Heb je bijstand nodig bij wateroverlast, dan kun je dit melden via het digitale loket www.1722.be of het telefoonnummer 1722. De centrale 1722 is actief en coördineert alle binnengekomen meldingen naar de gemeentelijke en andere overheidsdiensten.

Bij levensbedreigende situaties bel je de noodcentrale 112. Om de noodcentrale te ontlasten, is het nummer 1722 actief, waar je terecht kunt voor bijstand bij wateroverlast. Het e-loket www.1722.be (permanent bereikbaar) handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter