U bent hier

Veilige inrichting schoolomgeving Werchter

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar neemt gemeente Rotselaar, in samenwerking met de schooldirectie en ouderraad van GBS ‘De Kameleon’ in Werchter, een aantal initiatieven om de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te verhogen. Het gaat om een extra investering van 35.000 euro.

Vanaf dit schooljaar wordt de nieuwe kleuterschool in van ‘De Kameleon’ in gebruik genomen, zodat zowel de kleuters als de lagereschoolkinderen zich langs de Jan Bolsstraat naar hun klas begeven. In deze straat wordt het bestaande voetpad grondig hersteld en aan één zijde doorgetrokken tot voor de nieuwe school en de begraafplaats.

In de Sint-Jansstraat wordt de parking op het pleintje heringericht zodat er geen conflict is tussen autoverkeer en schoolgaande kinderen. Verder wordt de schoolomgeving benadrukt door verschillende extra accentueringen. ‘Octopuspaaltjes’ duiden de afscheiding tussen rijweg en voetpad aan en het nieuwe zebrapad geeft aan waar je best de straat oversteekt. Dit komt de verkeersveiligheid in deze schoolomgeving rechtstreeks ten goede.

Jan Bolsstraat wordt schoolstraat

De Jan Bolsstraat wordt op schooldagen - bij het begin en einde van de schooldag - een schoolstraat. Een schoolstraat is een straat waar gemotoriseerd verkeer tijdens bepaalde uren niet toegelaten is. De weg is tijdens deze momenten voorbehouden voor voetgangers en fietsers en wordt dan afgesloten met een slagboom. Het gaat om een proefopstelling tot eind 2019 die tussentijds geëvalueerd wordt.

Bijkomende maatregelen

De Walstraat wordt geknipt ter hoogte van de Nieuwebaan om sluipverkeer te weren.

De fietsstraten worden duidelijker ingericht met wegmarkeringen, grote infoborden en snelheidssmileys, die bestuurders op hun snelheid wijzen.

De verkeerslichten ter hoogte van Werchter Brug worden in de loop van het najaar slimmer geprogrammeerd, zodat autoverkeer vanuit Werchter tegelijk groen krijgt naar Haacht en Rotselaar. Fietsers krijgen een conflictvrije groentijd. Deze ingreep moet de doorstroming van het verkeer op de Nieuwebaan verbeteren en de Sint-Jansstraat ontlasten van sluipverkeer.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter