U bent hier

Werchter in de kijker op Open monumentendag

Op zondag 12 september is het Open Monumentendag. Het ideale moment om al wandelend het rijke verleden van Werchter te ontdekken. Een gloednieuwe erfgoedwandeling neemt je mee op pad.

Naar aanleiding van Open Monumentendag geeft Werchter een inkijk in haar rijke geschiedenis. De erfgoedwandeling toont je op die dag niet alleen de geschiedenis van de scheepstrekkers, de brouwerij en het straatbeeld, maar neemt je mee in de monumenten. Een unieke kans voor een blik achter de schermen, die tot stand kwam in samenwerking met de intergemeentelijke erfgoeddienst WinAr.

De tijd van de scheepstrekker

Wie in de zestiende eeuw goederen van Mechelen naar Leuven of Diest wou vervoeren, kwam via de Dijle en de Demer onvermijdelijk langs Werchter. Daardoor lag Werchter economisch zeer interessant, wat voor veel tewerkstelling zorgde. Ook voor scheeps- of lijntrekkers. Tijdens de erfgoedwandeling leer je meer over scheepstrekkers en hun woningen.

Het succes van de brouwerij

In het economisch strategisch gelegen Werchter, bloeide ook de handel. De wandelroute loodst je doorheen de geschiedenis van brouwerij ‘De Palmboom’, bekend van het Jack-Op-bier. Je ontdekt de brouwerij, de overblijfselen van de rijke herbergcultuur en de elektriciteitscentrale die voor de stroom van de brouwerij zorgde.

Welvaart

Niet alleen de Dijle en de Demer zorgden voor economische welvaart in Werchter. De tram die vanuit Brussel op weg naar Aarschot in Werchter passeerde, zorgde voor succes bij onder andere de brouwerij, melkerij en zagerij. Die welvaart vind je nog terug in de vele mooie herenhuizen in Werchter, waarvan je er ook een kunt bezoeken.

Open Monumentendag: praktisch

Je kunt er de wandelbrochure hier downloaden. Een fysiek exemplaar kun je tijdens de openingsuren afhalen bij de dienst Vrije Tijd in ‘de Mena’, het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn of het belevingscentrum Rock Werchter X.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter