U bent hier

Zwemzone ‘de Plas’ weer open voor inwoners vanaf donderdag 25 juni

Vanaf donderdag 25 juni kunnen inwoners van Rotselaar dagelijks en gratis terecht aan zwemzone ‘de Plas’ van het domein ter Heide. De heropening gebeurt met veel aandacht voor de veiligheidsmaatregelen en een deel van de beschikbare plaatsen kan online gereserveerd worden.

Door de coronamaatregelen was de gemeentelijke zwemzone ‘de Plas’ voorlopig nog gesloten. Die opent opnieuw vanaf donderdag 25 juni. Alle dagen kunnen inwoners van Rotselaar - met domicilie of kinderen met geregistreerd verblijf - er gratis terecht tussen 10 en 20 uur. Er zijn dagelijks 1400 plaatsen voorzien: 700 tijdens de eerste shift van 10 tot 14 uur en nog eens 700 tijdens de tweede shift van 15 tot 20 uur. Het maximale aantal bezoekers zorgt voor de nodige afstand tussen bezoekers. Tussen 14 en 15 uur worden de zone en de sanitaire voorzieningen proper gemaakt en wordt de in- en uitstroom van bezoekers gescheiden.

Online reserveren

Wie zeker wil zijn van een plaats kan via het online reserveringssysteem van de gemeente een plaats reserveren. Een deel van de tickets zal via deze weg verdeeld worden. Je kunt vanaf drie dagen vooraf tot de dag zelf 9 uur je plaats(en) reserveren. Belangrijk daarbij is dat alle bezoekers, ook kinderen, geregistreerd worden. Eén persoon = één plaats. Er kan alleen toegang gegeven worden als je per persoon het ticket en de identiteitskaart (of Kids-ID) voorlegt. De overgebleven tickets  worden de dag zelf aan de ingang uitgereikt aan inwoners van Rotselaar. Vooraf registreren is wel aanbevolen.

Veiligheidsmaatregelen

Er is de voorbije weken hard gewerkt aan een plan om weer veilig te kunnen openen. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen. Zo zijn de ingang en uitgang van elkaar gescheiden. Wie eenmaal de zwemzone verlaten heeft, kan niet terug naar binnen. Dit om wachtrijen te vermijden. Het is verboden om alcohol mee te brengen. Verder is er de nodige signalisatie aangebracht, is er professionele beveiliging voorzien en hebben de redders de laatste bijscholing gevolgd om correct te handelen volgens de veiligheidsmaatregelen.

Voor redders en toezichters wordt er een beroep gedaan op jobstudenten, deze waren niet eerder beschikbaar door de verlengde examenperiode (wegens coronamaatregelen). Het is de eerste prioriteit om alles veilig te laten verlopen. Zwemmen aan de kust is pas vanaf zaterdag toegestaan, met bemande reddersposten.

‘de Plas’ rookvrij

Nieuw is ook dat de zwemzone vanaf nu rookvrij is. 'de Plas' is een zone voor sport en ontspanning, waar vele gezinnen met jonge kinderen komen. Met een rookvrije zwemzone wordt het een gezondere en veiligere omgeving voor iedereen. Wie toch nog wil roken, kan daarvoor terecht in een van de twee afgeschermde rookzones, aan de uiteinden van de strandzone. Buiten deze aparte rookzones, mag er niet meer gerookt worden in de zwemzone. Het politiereglement is  aangepast: wie er toch rookt, riskeert een GAS-boete.

De zwemzone met strand en ligweide is dagelijks open. Zwemmen kan zoals steeds alleen als de groene vlag uithangt. Wie tickets wil reserveren voor donderdag 25 juni en later, kan dat vanaf dinsdag 23 juni om 9 uur via www.rotselaar.be/deplas. Een account aanmaken en gezinsleden registreren kan nu al. Omdat het domein Ter Heide een gemeentelijk domein is dat door de gemeente wordt uitgebaat en onderhouden, wordt in de eerste fase alleen toegang tot de zwemzone verleend aan inwoners. Na vier weken wordt deze manier van werken geëvalueerd.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter