U bent hier

Coronavirus: overgang naar de federale fase en bijkomende maatregelen

Op vrijdag 24 april is de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeengekomen om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Tot 4 mei zijn er GEEN wijzigingen. We moeten de huidige regels respecteren. Vanaf 4 mei zullen enkele maatregelen voorzichtig en in verschillende fasen afgebouwd worden.

Een overzicht van de beslissingen en gefaseerde exitaanpak van de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020

Meest gestelde vragen en antwoorden (geldig tot 4 mei 2020 - FAQ versie 21 april 2020)

Inwoners praktisch helpen of zelf een beetje hulp nodig? (Rotselaar helpt)

De evolutie van de verspreiding van het coronavirus wordt dagelijks geëvalueerd. Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Deze maatregelen zijn geldig minstens tot en met 3 mei.

Belangrijk:

 • Je blijft thuis om externe contacten te beperken.
 • Hou een veilige afstand en was je handen regelmatig met zeep of handgel.
 • Je kunt enkel je huis verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen naar je werk of volgende zaken: voedingswinkel, dokter, apotheek, bankautomaat, benzinestation, doe-het-zelfwinkels en tuincentra, hulp bieden aan kwetsbare personen.

Wat de gemeentelijke dienstverlening betreft:

Deze gemeentelijke gebouwen sluiten:

 • Administratief centrum
  Het administratief centrum is gesloten en de gemeentediensten werken met een minimale personeelsbezetting tot en met 3 mei. Heb je een uiterst dringende vraag, bel dan het algemeen nummer 016 61 63 11. Er is telefoonpermanentie alle weekdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, vrijdag tot 12 uur.
 • Met het besluit van de burgemeester van 8 april 2020 is bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn plaatsvinden met gesloten deuren en digitaal zullen verlopen via e-mail en met de software toepassing meeting.mobile.
 • Sportoase Ter Heide (De Toren en De Meander) inclusief sportvelden, skatepark en speeltuinen
 • Bibliotheek
 • Vrijetijdscentrum De Mena
 • De Jack-Op
 • Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn
 • Lokaal Dienstencentrum 'Oude Pastorie'

Volgende dienstverlening blijft gegarandeerd:

 • Kinderdagverblijf De Hummeltjes
 • Politiediensten
 • Afvalophaling Ecowerf / recyclageparken sinds 7 april weer open onder strikte voorwaarden

Regel zoveel mogelijk zaken online, telefonisch of per mail

Heel wat zaken kunnen online aangevraagd en afgehandeld worden via het e-loket op de gemeentelijke website. Wanneer mogelijk zullen de diensten aanvragen en dossiers per e-mail of telefonisch afhandelen.

Wat de scholen betreft:

 • In de scholen worden alle lessen opgeschort. Er is noodopvang georganiseerd, ook in de paasvakantie, alleen voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel, personeel van gezagsafdelingen (openbare veiligheid) en van de vastgelegde cruciale sectoren.
 • Voor- en naschoolse kinderopvang Ferm (Stekelbees) blijft open zoveel als mogelijk tijdens de normale uren van deze opvang. Alle andere naschoolse en buitenschoolse activiteiten zijn geannuleerd.
 • De crèches blijven open.
 • Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes.

Wat de woonzorgcentra betreft:

 • De twee woonzorgcentra De Wyngaert en De Lelie sluiten de deuren voor externe bezoekers om de veiligheid in de voorzieningen te garanderen. Er is een uitzondering voor externe zorgverstrekkers en geregistreerde mantelzorgers die instaan voor essentiële ADL-taken (activiteiten dagelijks leven). Bij vragen kun je het woonzorgcentrum best rechtstreeks contacteren.

Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:

 • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
 • Samenscholingen (buiten gezinsverband) zijn verboden.
 • Het staat vast dat er vóór eind augustus geen festivals en massa-evenementen kunnen worden georganiseerd. Wie een ticket heeft voor Rock Werchter, TW Classic of Werchter Boutique zal door de ticketverkoper gecontacteerd worden. Hou er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voor er een regeling is uitgewerkt. Meer info: https://help.ticketmaster.be/hc/nl/articles/360006603238-Informatie-over...
 • Wandelen of fietsen in de buurt zijn nog toegestaan met respect voor social distancing, enkel met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of één vriend(in). Dit geldt zolang je in beweging bent, ga dus niet uren in een park zitten. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt.
 • Onder andere cafés, restaurants en markten zijn gesloten.
 • Thuisbezorging, afhaling en drive-in zijn toegestaan.
 • Niet-essentiële winkels worden gesloten. Blijven open: de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels, de dierenvoedingswinkels, de apotheken, de krantenwinkels, de tankstations.
 • Doe-het-zelfwinkels en tuincentra kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd.
 • Voedingszaken en apotheken blijven ook in het weekend open en blijven bevoorraad.
 • Nachtwinkels sluiten om 22 uur.
 • Om onze bedrijven en handelszaken zoveel als mogelijk te ondersteunen en te voorkomen dat ze in financiële problemen komen, worden er extra maatregelen genomen. Zoals een crisiswaarborg, tijdelijke werkloosheid en een betalingsplan. U vindt alle informatie op de websites: https://www.vlaio.be/nl en https://economie.fgov.be/nl/ 

 Wat het werk betreft:

 • Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk wordt de norm voor wie de mogelijkheid heeft. Alle bedrijven moeten de regels over ‘social distancing’ respecteren, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

 Wat het openbaar vervoer betreft:

 • Het openbaar vervoer functioneert, bekijk de dienstregeling online of via de app. Er wordt gevraagd om zich te beperken tot  enkel de noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

We wijzen erop dat deze maatregelen een aanvulling vormen op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee. 

Tot slot herinneren we eraan dat de basishygiënemaatregelen nog steeds gelden, namelijk de handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de ellenboog en dicht contact vermijden. Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.

Materiaal voor zorgverstrekkers

Wie als zorgverstrekker dringend nood heeft aan medisch materiaal of beschermingsmateriaal (geneesmiddelen, mondmaskers, intubatiemateriaal, beademingstoestellen en onderdelen, ontsmettingsmiddelen, COVID-detectiesets, handschoenen, beschermende kleding, beschermbrillen, …) voor medisch gebruik: alle hulpvragers worden rechtstreeks verzameld via een speciaal webformulier: https://apps.digital.belgium.be/forms/show_/covid/request/latest?lng=nl
 

Meer details vind je op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl.  

Vragen over gezondheid en openbare orde? Bel 0800 14 689

Ministeriele besluiten 

17 april 2020

Ministerieel besluit houdende wijziging van het minisiterieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

3 april 2020

Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken

24 maart 2020

Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

23 maart 2020

Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

13 maart 2020    

Ministerieel besluit afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis COVID-19

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter