50 km/u maakt Steenweg op Wezemaal veiliger

De gemeenteraad besliste om de snelheidslimiet op de Steenweg op Wezemaal aan te passen van 70 naar 50 km/u. Die aanpassing moet de verkeersveiligheid verhogen, in het bijzonder voor fietsers en voetgangers.

De Steenweg op Wezemaal is een belangrijke verbindingsweg tussen Wezemaal-Station en Rotselaar-Centrum. Op het traject van de Steenweg op Wezemaal en Torenstraat geldt vanaf nu eenzelfde snelheidslimiet van 50 km/u. Ter hoogte van school De Klinker in Rotselaar geldt wel nog uitzonderlijk een snelheidslimiet van 30 km/u op het verhoogde verkeersplateau.

Kwetsbare weggebruikers

De snelheidsverlaging komt er om de verkeersveiligheid op de belangrijke verkeersas te vergroten. Zo krijgen bestuurders een beter zicht, een kortere remafstand en een kleinere kans op ongevallen. Een lagere snelheid verlaagt bovendien de kans op ongevallen met ernstige gevolgen. De maatregel maakt deel uit van het nieuwe Rotselaarse mobiliteitsplan dat de verkeersveiligheid verbetert voor kwetsbare weggebruikers.

Veilig naar school

De Steenweg op Wezemaal wordt frequent gebruikt voor woon-werkverkeer door fietsers en door schoolgaande kinderen. Ze moeten de drukke verkeersas vaak oversteken richting de scholen, Sportoase De Toren, domein Ter Heide of de scouts van Rotselaar-Heikant.

Door de snelheidslimiet te verlagen bij het begin van het schooljaar, zal de maatregel meteen een verschil maken voor de jonge weggebruikers. Zo is de fietsroute in de toekomst een stuk veiliger.

Nieuw asfalt

In augustus werden ook een aantal belangrijke fietsverbindingen die uitkomen op de Steenweg op Wezemaal opnieuw geasfalteerd. Zo kregen de Ambachtenlaan, de Kroonstraat en de verbinding naar de visserszone van domein Ter Heide een nieuwe toplaag asfalt. Dat biedt fietsers meer comfort.

Eerder werden al maatregelen genomen om de oversteekplaatsen op de Steenweg op Wezemaal veilig en zichtbaar te maken. Daar zorgt accentverlichting bij duisternis ervoor dat autobestuurders een oversteekplaats meteen opmerken. Rotselaar zal ook het aantal oversteken met ledlampjes verder uitbreiden in de gemeente.