Actiedag tegen fietsendiefstal aan Wezemaal-Station

Met een breed actieplan pakt gemeente Rotselaar, samen met NMBS, Infrabel, Politiezone BRT, de federale politie en Securail, de fietsendiefstallen aan het station van Wezemaal aan. Permanente camerabewaking, intensievere politiecontroles en preventie moeten fietsdieven ontmoedigen.

Deze week organiseren NMBS en Infrabel de ‘Preventieweek tegen fietsendiefstal’. Om de week af te trappen, hield gemeente Rotselaar, samen met NMBS, Infrabel, Politiezone BRT, de federale politie en Securail, een actiedag aan het station van Wezemaal. Pendelaars kregen er informatie over de extra maatregelen tegen fietsdiefstal en tips om hun fiets beter te beveiligen.

Camerabewaking en controles

Op vraag en met financiering van de gemeente Rotselaar voorziet NMBS weldra vaste camerabewaking aan de beide fietsenstallingen van het station van Wezemaal. De NMBS controleert die camera’s en bezorgt de beelden aan de politie. In de tussentijd is er al een mobiele camera voorzien, die afwisselend een van beide fietsenstallingen bewaakt. Daarnaast is er zonet nog aangepaste signalisatie geplaatst die de camerabewaking in de verf zet en zo potentiële fietsendieven afschrikt.

Verder drijft de politie haar controles sterk op. Ze controleert frequent en intensief, zowel zichtbaar als ‘in burger’. Door politieacties van politiezone BRT, de federale politie en Securail vergroot de slaagkans van de controles.

Merk je iets verdacht? Bel dan meteen de politie via het nummer 101. Is je fiets gestolen? Maak dan een melding via politiezone BRT. Elke aangifte zorgt ervoor dat de problematiek goed in kaart wordt gebracht en meer aandacht krijgt bij NMBS, Infrabel, politie en parket.

Preventie

Ook preventie speelt een belangrijke rol in de strijd tegen fietsendiefstal. Daarom kregen de pendelaars aan het station van Wezemaal tips rond fietssloten en fietslabels. Hoe sterker je slot, hoe langer het duurt voor een dief je fiets kan stelen. Een fietsbeveiliging met een dubbel slot is voor iedereen aan te raden. Je informeert je best in je fietsenwinkel voor het veiligste slot. Sloten met het keurmerk ART2 of 3 zijn het meest veilig. Maak je fiets, door je kader en wiel, vast aan een verankerd stalen object. Maak je achterwiel vast aan je fietskader.

Je fiets kun je gratis laten labelen bij de gemeente met je rijksregisternummer. Het nummer is uniek en kan aantonen dat het jouw fiets is. Het schrikt dieven af en zorgt dat de politie je makkelijk kan contacteren.

Nieuwe stationsomgeving

Eind 2023 starten de voorbereidingswerken voor de vernieuwde stationsomgeving in Wezemaal. Een tunnel onder de Langestraat zal de veiligheid en doorstroming sterk verbeteren. Een fietsbrug zal het station verbinden met fietssnelweg F25. Ook de perrons worden volledig vernieuwd. En langs beide zijden komt een gloednieuwe, overdekte en diefstalveilige fietsenstalling met camerabewaking.

Bekijk de informatieflyer