Autodelen in Rotselaar versterkt met cambio

Eind vorig jaar werd het startschot gegeven voor cambio-autodelen in Rotselaar. Autodelen is een flexibele vorm van deelmobiliteit waarbij dag en nacht auto’s klaar staan voor autodelers.

Inwoners kunnen in Rotselaar een auto uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Wie bij cambio aangesloten is, reserveert een auto waar en wanneer dat nodig is. Een abonnee betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en spaart zo geld uit ten opzichte van een eigen auto. Bovendien verliezen autodelers geen tijd met de auto’s zelf (onderhoud, keuring, administratie ...). Kortom: ideaal voor wie weinig rijdt of een alternatief zoekt voor een tweede wagen.

Autodelen doe je in Rotselaar momenteel op het ophaalpunt aan Wezemaalplein, het ophaalpunt aan de rotonde in Werchter en het ophaalpunt aan de Bergstraat. Momenteel zijn er 5 wagens (4 Citroën C3's en een Opel Corsa) beschikbaar, maar de bedoeling is om het aanbod verder uit te breiden naar alle deelgemeenten op de belangrijke plaatsen. Zo krijgen inwoners een deelauto in de buurt. Autodelen kadert in het nieuwe mobiliteitsplan van de gemeente en helpt met de mobiliteitsshift. Daarmee wil de gemeente steeds betere en comfortabelere alternatieven bieden voor verplaatsingen. De gemeente ondersteunt dan ook de dienstverlening en de uitbreiding. Bovendien draagt het initiatief een steentje bij aan een verminderde milieubelasting.

Hoe werkt cambio autodelen?

Wie zich aansluit bij cambio krijgt toegang tot het cambio-wagenpark en dat voor alle deelwagens in België. Als cambio-lid reserveer je auto’s waar en wanneer je dat wilt.

Reserveren kan dag en nacht, zowel telefonisch, via internet als via de cambio-app. Zo is de dienst voor alle inwoners bereikbaar en niet enkel voor wie over smartphone en mobiel internet beschikt. De auto kan zowel voor korte tijd (een uur) als een langere periode (een dag, een week of langer) ontleend worden. De gebruiker haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar terug aan het einde van de rit. Afhalen en terugbrengen kan de klok rond, zeven dagen per week. Openen van de wagen gebeurt met de cambio chipkaart of met de cambio-app.

Gebruikers betalen een beperkt maandelijks abonnement (4, 8 of 22 euro) en betalen verder enkel in functie van hun gebruik. Wie veel rijdt, betaalt wat meer. Wie een maand niet rijdt, betaalt enkel het abonnement. Alle kosten zitten in de prijs inbegrepen (verzekering, brandstof …) en vaste kosten vallen weg.

Voor meer informatie over autodelen kun je terecht bij de gemeentelijke dienst Mobiliteit via 016 61 64 30 of mobiliteit@rotselaar.be. Voor specifieke vragen over cambio kun je terecht bij cambio via 09 242 32 17 of op www.cambio.be.