Croÿpad (Wezemaal)

Kort

Genoemd naar de familie van Croÿ.

Duiding

In 1451 stierf de adellijke familie van Rotselaar uit in mannelijke lijn. De heerlijkheid Rotselaar (Rotselaar, Werchter met Wakkerzeel en Tremelo, en Haacht) kwam in handen van een Duitstalig geslacht, de graven van Salm. Een zijtak van de familie van Rotselaar behield de heerlijkheden Vorselaar en Retie, in de Kempen. Maar in 1500 stierf ook die tak uit in mannelijke lijn.

De laatst overgebleven erfgename van die tak, Elisabeth van Rotselaar, wist terug in het bezit te komen van de oude heerlijkheid Rotselaar. Zij huwde met Michiel van Croÿ, uit de familie van Croÿ. Dat was een adellijke familie afkomstig uit het dorpje Crouy in Picardië (Noord-Frankrijk). Onder de Boergondische hertogen was de familie opgeklommen tot de hoogste adel in de Nederlanden. Toen Michiel overleed (1516) verkocht Elisabeth het Land van Rotselaar aan haar schoonbroer, de machtige Willem van Croÿ, reeds heer van Aarschot, Bierbeek en Heverlee, en vertrouweling van Karel van Oostenrijk, de latere keizer Karel V.

Voor bewezen diensten verleende Karel V in 1534 aan de Croÿ’s de titel van hertog van Aarschot. De hertogen van Aarschot uit het geslacht van Croÿ waren heer van Rotselaar tot in 1621. Toen ging het hertogdom Aarschot over in handen van de hertogen van Arenberg. De toen nog helemaal beboste Heikantberg en Middelberg waren privébezit van de Croÿs, later de Arenbergs.

Informatie: dr. Bart Minnen, historicus verbonden aan de KU Leuven.