U bent hier

Dokter Leempoels ereburger van Rotselaar

Dokter Leempoels, met 103 jaar de oudste huisarts van België, stapte een marathon ten voordele van het onderzoek naar het coronavirus. Op de gemeenteraad van 30 juni, de laatste dag van zijn coronamarathon, werd hem unaniem het erebrugerschap toegekend als waardering voor zijn langdurige inzet voor het welzijn van de inwoners van Rotselaar en voor zijn sociaal en caritatief engagement.

Dokter op rust Alfons Leempoels woont al zijn hele leven (103 jaar) in Rotselaar. Tijdens de oorlogsjaren, in 1943, behaalde hij aan de universiteit van Leuven zijn diploma als geneesheer. De levensloop van dokter op rust Alfons Jozef Leempoels wordt gekenmerkt door een continue inzet voor de inwoners van Rotselaar in ziekte en in nood.

Tijdens zijn vijftigjarige loopbaan als huisarts, bevocht hij ook de Aziatische griep. Zo deed hij in 1957 lange rondes van deur tot deur om patiënten te bezoeken. Met dezelfde drijfkracht, verzamelde hij fondsen om het wetenschappelijk onderzoek naar virussen te helpen financieren.

Marathon tegen coronavirus

Tijdens de maand juni 2020 stapte dokter Leempoels 42 kilometer en 195 meter in zijn eigen tuin. Dagelijks wandelde hij rondjes van 2 kilometer. Zo zamelde hij geld in voor het onderzoek naar corona en steekt hierbij de KU Leuven- en UZ Leuven-onderzoekers een hart onder de riem steken.

Zijn engagement en interesse voor de ontwikkeling van medische wetenschappen wordt daarmee nogmaals geïllustreerd. Door zijn marathon tegen corona zet hij zich in voor het onderzoek naar het coronavirus. Hij wekt hiermee brede nationale en internationale aandacht voor het wetenschappelijk en universitair onderzoek naar virussen en de verspreiding van virussen.

Ereburgerschap

Als waardering voor zijn langdurige inzet voor het welzijn van de inwoners van Rotselaar en voor zijn sociaal en caritatief engagement voor het Rotselaarse dorpsleven, werd Alfons Leempoels op 30 juni 2020, het ereburgerschap toegekend. De gemeenteraad keurde het voorstel unaniem goed. Op die manier wordt in deze coronacrisis een belangrijke zorgkundige uit onze gemeente zeer verdiend in beeld gebracht. Door het feit dat hij al sedert 103 jaar woont in onze gemeente, heeft ook zijn langdurige band met Rotselaar-centrum een bijzondere betekenis.

Ereburgers van Rotselaar

Het ereburgerschap is een onderscheiding die verleend kan worden door het gemeentebestuur vanwege bijzondere verdiensten. Rotselaar heeft zes ereburgers. In volgorde van de toekenning van het ereburgerschap zijn dat:

  • 27 september 2004 / Theo Humblet (°1919 - †2006) / Kunstschilder
  • 25 oktober 2004 / Herman Schueremans (°1954) / Stichter en bezieler Rock Werchter
  • 25 oktober 2004 / Hedwig De Meyer (°1954) / Mede-oprichter Rock Werchter - CEO Stageco
  • 31 mei 2010 / Gabriël Van de Cauter (°1921 - †2009) / Stichter van het Beatrijsgezelschap en Verzusteringscomité Bad Gandersheim
  • 31 mei 2010 / Hermann Vogel (°1938 - †2013) / Bezieler Verzusteringscomité Bad Gandersheim
  • 30 juni 2020 / Dr. Alfons Leempoels (°1917) / Oudste huisarts en sociaal geëngageerd dokter

 

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter