Drielindenkapel en Gildenkapel succesvol gerestaureerd

De Drielindenkapel in de Drielindenstraat in Rotselaar en de Gildenkapel in de Hogeweg in Werchter werden de afgelopen weken succesvol gerestaureerd. Beide kapellen zijn aangeduid als beschermd monument en bouwkundig erfgoed. Met de restauratie laat het gemeentebestuur de kapellen weer schitteren in hun oorspronkelijke toestand.

Beide kapellen gaan eeuwen terug. De Gildenkapel gaat terug tot de vijftiende eeuw en is voorgesteld op de oudst bekende Werchterse kaarten. De Drielindenkapel staat dan weer, onder de naam ‘Dry Linden’, vermeld op de historische kaart van Vandermaelen (circa 1850) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1840). Met hun restauratie komt de geschiedenis weer tot leven.

Om de restauratie van de Drielindenkapel te vieren, organiseerde het gemeentebestuur een buurtdrink. De kapel werd er officieel ingehuldigd, waarna zeer eerwaarde heer pastoor Andy Penne zorgde voor een inzegening en gebed. De buurtdrink en inhuldiging zorgde voor een talrijke opkomst en gezellige sfeer. De buren reageren zeer verheugd op de restauratie van hun kapel. Voor de Gildenkapel, ook Mariakapel genoemd, volgt er een buurtdrink in de mariamaand mei.

Gildenkapel

De Gildenkapel staat al sinds de vijftiende eeuw langs de Hogeweg in Werchter. Het huidige uitzicht van de kapel dateert uit de zeventiende eeuw. Tot voor kort stond er in de kapel een Onze-Lieve-Vrouwbeeld uit een Mechels atelier dat het kindje Jezus en een druiventros droeg. Uit veiligheidsredenen, staat het nu in een kluis van de kerk van Werchter.

Het beeld heeft niet zomaar een druiventros vast, want tegenover de kapel lag vroeger een wijngaard. Volgens de overlevering werd de kapel gebouwd uit dankbaarheid, omdat de wijngaard niet was bevroren. Driemaal na elkaar bevroor de druivenoogst, tot de eigenaars beloofden een kapel te bouwen.

Voor de bouw van de barokkapel werd gebruik gemaakt van een kalkzandstenen constructie op een vierkante plattegrond, afgedekt met een leien zadeldak. Binnenin werd de kapel versierd met blauwe Delftse tegels. In de jaren 1980 werd de kapel aangereden door een auto en hersteld door de Gilden van Werchter. Na een recente aanrijding, besloot de gemeente om de Gildenkapel uitgebreid te restaureren.

Drielindenkapel

De Drielindenkapel, die er al sinds 1685 staat en een historische plaats inneemt in de buurt Drielinden, werd hersteld met veel aandacht voor het behoud van de bestaande bouwdelen en decoratieve elementen.

De Drielindenkapel, die ook de naam Sissemanskapel draagt, ontstond volgens pastoor Konings (1962) na een twist tussen twee boerderij-eigenaars in de zeventiende eeuw. De twist kende een dodelijke afloop en als boetedoening plaatste de andere boer een kapel. De naam doet vermoeden dat er oorspronkelijk drie lindes stonden. Een tijd terug werd opnieuw een derde linde aangeplant, een treurzilverlinde.

Daarna speelde de kapel een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de buurtbewoners in de hele buurt. Bij een overlijden verzamelde de buurt aan de kapel om via kapel van den Akker (Kapelstraat) naar het huis van de overledene te trekken en daar biddend af te sluiten.

Een beschadiging in 1918 werd hersteld door Persoons, de eigenaar van een nabijgelegen melkerij. Nu werd de kapel op vraag van de gemeente Rotselaar volledig gerestaureerd. Daarbij vroeg de gemeente de uitzonderlijke kunst en het archeologisch historische karakter in acht te nemen. Ontbrekende delen werden weer aangevuld en vervallen elementen werden hersteld of vernieuwd met materialen die overeenstemmen met de oorspronkelijke toestand.

Restauratie

Voor de restauraties trok het gemeentebestuur een bedrag uit van 83.000 euro. 34.000 euro daarvan werd gesubsidieerd vanuit het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed.