Ereburgers

De titel van ereburger is een erkenning die de gemeenteraad kan uitreiken aan personen met een bijzondere verdienste voor de gemeente. De ereburgers van de gemeente Rotselaar zijn:

27 september 2004 / Theo Humblet (°1919 - †2006) / Kunstschilder

Theo Humblet, inwoner van Rotselaar tussen 1989 en 2006, was als kunstenaar een duizendpoot. Hij was schilder, beeldhouwer, keramist, houtsnijder, graficus en illustrator. Die gevarieerde kennis deelde hij met andere kunstenaars als directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Leuven van 1959 tot 1979. Zijn werken waren in de stijl van het neo-impressionisme, expressionisme en later een constructiever poëtisch symbolisme. Ter ere van Theo Humblet is de grote vergaderzaal op de bovenverdieping van het administratief centrum naar hem vernoemd.

25 oktober 2004 / Herman Schueremans (°1954) / Stichter en bezieler Rock Werchter

25 oktober 2004 / Hedwig De Meyer (°1954) / Mede-oprichter Rock Werchter - CEO Stageco

Links - Herman Schueremans
Voor al zijn inspanningen als organisator van het Rock Werchterfestival werd Herman Schueremans in 2004 erkend als ereburger. Schueremans bouwde Rock Werchter uit van een klein lokaal evenement in Werchter tot een internationale topaffiche met de grootste internationale sterren op de verschillende podia. Naast Rock Werchter zijn er ondertussen ook nog een aantal bekende eendagsconcerten (bv. Werchter Boutique en Werchter Classic). De hoge bezoekersaantallen en populariteit dragen rechtstreeks bij aan de naamsbekendheid van onze gemeente en van Werchter in het bijzonder. Met zijn festivals helpt Schueremans ook lokale verenigingen inkomsten te genereren en brengt hij hoogstaande cultuur naar onze gemeente.

Rechts - Hedwig De Meyer
Samen met Herman Schueremans, is Hedwig De Meyer de drijvende kracht achter het internationaal topfestival Rock Werchter. Vanuit zijn motivatie om Rock Werchter steeds groter te maken, richt De Meyer in 1985 zijn pijlen op podiumbouw. Zo wordt de firma Stageco een feit. Ondertussen is Stageco, net als Rock Werchter, internationaal bekend en gaan hun bouwprojecten veel verder dan enkel podia. Met zijn succesvol bedrijf, zorgt De Meyer ook voor heel wat werkgelegenheid in onze gemeente.

31 mei 2010 / Gabriël Van de Cauter (°1921 - †2009) / Stichter van het Beatrijsgezelschap en Verzusteringscomité Bad Gandersheim

Als stichter van het Beatrijsgezelschap, leidde Gabriël Van de Cauter het gezelschap meer dan veertig jaar en speelde hij een cruciale rol in het tijdschrift ‘Tijdingen van het Beatrijsgezelschap’. Verder richtte hij mee de cultuurraad op, was hij de bezieler van verschillende culturele initiatieven in onze gemeente en stond hij in 1987 aan de wieg van het verzusteringscomité tussen Rotselaar en Bad Gandersheim. Die verzustering was onderdeel van een initiatief rond de Europese eenmaking en de verzustering tussen België en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

31 mei 2010 / Hermann Vogel (°1938 - †2013) / Bezieler Verzusteringscomité Bad Gandersheim

Hermann Vogel uit Bad Gandersheim is sinds 2010 ereburger van Rotselaar. Hij was vele jaren, in zijn functie als voorzitter van het Kultur und Verkehrverein, bezieler van de verzustering tussen Rotselaar en Bad Gandersheim. Zo zorgde hij voor contact tussen verenigingen van beide gemeentes en regelde hij bij bezoeken de overnachtingen en uitstappen in de regio. De verzustering tussen Rotselaar en Bad Gandersheim was onderdeel van een initiatief rond de Europese eenmaking en de verzustering tussen België en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

30 juni 2020 / Dr. Alfons Leempoels (°1917) / Oudste huisarts en sociaal geëngageerd dokter

Dokter Leempoels werd unaniem als ereburger erkend als waardering voor zijn langdurige inzet voor het welzijn van de inwoners van Rotselaar en voor zijn sociaal en caritatief engagement. Zo was Alfons Leempoels vijftig jaar lang dokter in Rotselaar en bevocht hij onder andere de Aziatische griep door in 1957 lange rondes van deur tot deur te doen om patiënten te bezoeken. Met dezelfde drijfkracht, verzamelde hij fondsen om het wetenschappelijk onderzoek naar virussen te helpen financieren. In 2020 stapte hij, met dat doel voor ogen, 42 kilometer en 195 meter in zijn eigen tuin. Een marathon om geld in te zamelen voor onderzoek naar het coronavirus en een manier om onderzoekers een hart onder de riem te steken. De levensloop van dokter op rust Alfons Jozef Leempoels wordt gekenmerkt door een continue inzet voor de inwoners van Rotselaar in ziekte en in nood.

31 augustus 2021 / Frans Verbeeck (°1941) / Wielrenner en ondernemer

Frans Verbeeck werd op 13 juni 1941 geboren in Langdorp, maar woont al sinds 1978 in Rotselaar. Zijn uitzonderlijke sportieve prestaties en zijn innovatieve ondernemerschap, zorgden voor een unanieme erkenning als ereburger. Als renner bouwde Verbeeck een indrukwekkende erelijst op. Hij behaalde overwinningen in de Amstel Gold Race (1971), de Omloop het Volk (1970 en 1972) en de Waalse Pijl (1974). Zijn mooiste overwinning behaalde hij op het Belgisch kampioenschap in Soumagne. Ook podiumplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik spreken tot de verbeelding. Als ondernemer bouwde Frans Verbeeck Vermarc Sport uit. Een bedrijf voor wielerkleding uit Wezemaal dat ondertussen internationale uitstraling verworven heeft. Zo rijden topteams van over heel de wereld in de kledij van Vermarc Sport. Vanuit Vermarc Sport inspireert hij nog dagelijks jeugdrenners door verschillende wedstrijden en evenementen te organiseren.

Reglement ereburgers