Veelgestelde vragen over afvalcontainers
Deze pagina beantwoordt een aantal veelgestelde vragen over afvalcontainers. Indien je vraag niet wordt beantwoord op deze pagina, kun je contact opnemen met Ecowerf via 0800 97 0 97 of met dienst Bevolking.
Wanneer is EcoWerf open?
De openingsuren van EcoWerf vind je op de website van EcoWerf.
Welke verschillende soorten containers zijn er in Rotselaar?
- huishoudelijk afval/restafval: grijze container (40 liter, 120 liter, 240 liter of 1100 liter)
- gft: groene container (40 liter, 120 liter of 240 liter)
- papier en karton: gele container (40 liter, 240 liter of 1100 liter)
Je bent verhuisd en wil de aanwezige afvalcontainer(s) op jouw naam zetten?
Neem contact op met dienst Bevolking.
- telefonisch: 016 61 63 11
- per mail: bevolking@rotselaar.be
Je container is stuk of je wil een ander formaat?
Neem contact op met EcoWerf.
- telefonisch: 0800 97 0 97
- via het contactformulier
Je afvalcontainer is niet leeggemaakt?
Verwittig EcoWerf de dag van de ophaling na 14.30 uur (tot 16.30 uur) of de dag na de ophaling vanaf 8.30 uur.
- telefonisch: 0800 97 0 97
- via het contactformulier
Je afvalcontainer werd niet volledig leeggemaakt? Betaal ik hiervoor?
Nee. De ophaalwagens van EcoWerf zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens de opwaartse beweging van de container wordt die automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen die twee wegingen is het gewicht dat aangerekend wordt. Het weegsysteem weegt tot op een halve kilogram nauwkeurig. Afval dat in de container is achtergebleven, wordt niet aangerekend.
Let op dat je gft-afval in de winter niet aanstampt. Daardoor kan het bevriezen aan de container en is lediging niet mogelijk.
De container is meegenomen door EcoWerf of derden?
Neem contact op met EcoWerf.
- telefonisch: 0800 97 0 97
- via het contactformulier
Hoe kun je jouw DifTar-rekening controleren?
Raadpleeg ‘Mijn Ecowerf’. Hier vind je een overzicht van je containers, het saldo van je rekening en het overzicht van de verrichtingen, alsook statistieken van de afvalinzameling terug.
Je hebt een afvalcontainer van een private afvalinzamelaar. Kun je jouw afvalcontainers van EcoWerf opzeggen?
Nee. Het huishoudelijk afval moet je verplicht meegeven met EcoWerf. Private containers mogen enkel worden gebruikt voor bedrijfsafval.
Op één adres zijn zowel een huishouden als een bedrijf gevestigd. Moet ik dan twee sets containers gebruiken?
Ja.
Uitzondering: huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen (bedrijfsafval van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijk afval, dat ontstaat door activiteiten gelijkaardig aan een particulier huishouden) mag je meegeven in een private afvalcontainer of met de afvalcontainers van EcoWerf.
Sommige bedrijfsafvalstoffen mogen meegegeven worden met EcoWerf, maar huishoudelijke afvalstoffen mogen nooit worden meegegeven met een private inzamelaar?
Ja. Het huishoudelijk afval moet je verplicht meegeven met EcoWerf. Private containers mogen enkel worden gebruikt voor bedrijfsafval.
Mogen kmo’s naar het recyclagepark?
Kmo’s zijn welkom op het recyclagepark met
- Huishoudelijke afvalstoffen, die zijn ontstaan door de normale werking van een particulier huishouden.
- Met bedrijfsafvalstoffen, die van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid zijn als huishoudelijke afvalstoffen.
- Bijvoorbeeld: een tuinaannemer die papier en karton, glas en pmd van de normale werking van zijn gezin aanbrengt, wordt toegelaten.
Niet toegelaten:
- Afvalstoffen ontstaan door een industriële, ambachtelijke of wetenschappelijke activiteit.
- Bijvoorbeeld: een uitbater van een frituur die frituurolie aanbrengt (= bedrijfsafval).
- Bijvoorbeeld: een bezoeker die wekelijks een bestelwagen papier-karton aanvoert (= niet vergelijkbaar met huishoudelijke afvalstof wegens te grote hoeveelheid om afkomstig te zijn van een normale werking van een particulier huishouden).
Hoe vraag je als bedrijf/KMO een afvalcontainer aan?
Eerst wordt nagegaan of dit over bedrijfsafval gaat of niet.
- Indien je als bedrijf maar een klein aantal werknemers hebt en een container aanvraagt voor het restafval, dan kan die container worden toegestaan indien het afval gelijkwaardig is aan dat van een particulier huishouden.
- Onderstaande gegevens zijn te bezorgen aan de dienst Bevolking voor de aanvraag van een afvalcontainer of toegangskaart:
- naam bedrijf
- adres
- contactpersoon en rijksregisternummer
- facturatieadres
- telefoonnummer
- ondernemingsnummer
Kun je afvalcontainers dan nooit opzeggen?
De groene gft-container en de gele papiercontainer kun je altijd opzeggen. Gft-afval kun je thuis composteren. Papier en karton kun je naar het recyclagepark brengen. Restafval kun je op geen enkele andere manier meegeven, daarvoor is het gebruik van de grijze afvalcontainer verplicht. Je kunt die enkel opzeggen als je verhuist of wanneer de persoon die de afvalcontainer gebruikte, is overleden.
Hoe verloopt de aanrekening van afval?
Je krijgt een betalingsuitnodiging om een voorschot te betalen. Het bedrag is afhankelijk van het type container waarover je beschikt:
- 50 euro voor één of meerdere containers van 40 of 120 liter
- 100 euro per container van 240 liter
Telkens je de container aanbiedt, wordt een bedrag van het voorschot afgetrokken. Dat bedrag is de som van de aanbiedingsprijs en de prijs per kilo afval die je aanbiedt. Ook wordt een maandelijkse huurprijs, afhankelijk van het type container, afgetrokken van dit voorschot. Wanneer het voorschot bijna opgebruikt is, ontvang je een nieuwe betalingsuitnodiging.
Wat is een DifTar-rekening?
De inzameling en verwerking van afval kost geld. Om de aanrekening zo eerlijk mogelijk te laten verlopen hanteert EcoWerf gedifferentieerde tarieven (DifTar) op basis van het gewicht of volume van het afval dat je aanbiedt.
Voor de aanrekening van je afvalophaling betaal je een forfaitair voorschot van 50 euro (of 100 euro per container van 240 liter). De afvalrekening betaal je rechtstreeks aan Ecowerf volgens een DifTar-systeem.
Hoe kun je terecht in het recyclagepark?
Sinds 1 mei 2022 krijgen particulieren uitsluitend toegang tot het recyclagepark met hun elektronische identiteitskaart. Heb je geld op je DifTar-rekening staan, dan kun je hiermee betalen. De DifTar-rekening is gekoppeld aan je adres, niet aan je kaart.
Enkel niet-particulieren (scholen, verenigingen, kmo’s) of particulieren zonder elektronische identiteitskaart (bijvoorbeeld inwoners die aan het verbouwen zijn, maar nog niet in de gemeente wonen) blijven gebruik maken van de persoonlijke toegangskaart. Die personen kunnen enkel betalen met een bankkaart.