GBS Het Nest duikt veilig het nieuwe schooljaar in

Tijdens de zomermaanden werd de schoolomgeving van GBS Het Nest uitgebreid aangepakt. Op de Steenweg op Nieuwrode en de Beninksstraat maken een reeks verkeersingrepen de schoolomgeving veiliger en comfortabeler voor de kinderen. Bij de start van het nieuwe schooljaar konden ze er meteen gebruik van maken.

De omgeving van gemeentelijke basisschool Het Nest, gelegen in Wezemaal tussen de Steenweg op Nieuwrode en de Beninksstraat, werd tijdens de zomervakantie vernieuwd. Het project past in de uitvoering van het Rotselaarse mobiliteitsplan waarbij het gemeentebestuur de verschillende schoolomgevingen en schoolroutes aanpakt.

Na een participatief traject met de school, de kinderen en de leerkrachten kwam het project tot stand. De verkeersveiligheid van de schoolomgeving werd verhoogd met een reeks aan verkeersingrepen en wegenwerken. Veel enthousiaste leerlingen konden op hun eerste schooldag meteen gebruik maken van de nieuwe, veiligere inrichting.

Wegversmalling en octopusmarkeringen

De meest opvallende ingreep is een wegversmalling aan het zebrapad voor de school. Het zebrapad verkort de tijd die kinderen op straat doorbrengen aanzienlijk. Bovendien kan er maar één voertuig tegelijk doorrijden wat het verkeer afremt en onder de maximum snelheid van 30 kilometer per uur houdt. De combinatie van de versmalling, de voorrangsregeling en een plateau moet het onmogelijk maken dat auto’s schoolkinderen in gevaar brengen met te hoge snelheden.

Daarnaast kun je zowel op de Steenweg op Nieuwrode als in de Beninksstraat niet naast de nieuwe octopusmarkeringen kijken. Ook de opvallende fietssuggestiestroken aan het begin van de Steenweg op Nieuwrode springen meteen in het oog van bestuurders. De herkenbare wegmarkeringen maken bestuurders bewust van de schoolomgeving en de aanwezigheid van fietsers.

Het Kerkhofpad, een belangrijk deel van de veilige schoolroutes, kreeg ook een octopusmarkering aan het begin op de Beninksstraat. De school moedigt ouders actief aan om te parkeren aan de begraafplaats en kinderen te voet via het Kerkhofpad naar de school te brengen. Op die manier worden gevaarlijke automaneuvers in de schoolomgeving vermeden. Later volgt er op het pad nog vleermuisvriendelijke verlichting: kwalitatieve verlichting met respect voor de omgeving.

Zone 30 en verlaging boordstenen

De gemeente verlaagde eerder de snelheid in de schoolomgeving van Het Nest al tot 30 kilometer per uur. Om die snelheid te sensibiliseren bij bestuurders, werd er in de Beninksstraat ook een LED-snelheidsbord geplaatst.

Verder werden binnen de zone 30 de boordstenen verlaagd. Kinderen met kleine wieltjes, zoals loopfietsen, steps, rolschaatsen of kleine fietsen, kunnen zo makkelijker en veiliger oversteken aan de zebrapaden. Ook ouders met buggy’s en mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel profiteren mee van de vlottere op- en afstap van de boordstenen.

Asfalteringen

Niet alleen de Steenweg op Nieuwrode en de Beninksstraat kreeg een nieuwe, comfortabele toplaag asfalt. In de Spikstraat, een belangrijke fietsstraat, werd ook een nieuwe laag asfalt gelegd. De straat vormt samen met het pad tussen de Spikstraat en Chiro Wezemaal een belangrijke en veilige verbinding voor de kinderen komende van de Aarschotsesteenweg en Rigessel.

De afwerking van de fietspaden op de bruggen over de E314, Beninksstraat en Steenweg op Nieuwrode, is een afzonderlijk project dat later nog dient te gebeuren door de aannemer van die werken.