Geveltuinen: 'We brengen biodiversiteit met diversiteit'

Verlangt jouw gevel naar wat groen? Of heeft jouw voortuin wat meer kleur nodig? Dan helpt het project 'We brengen biodiversiteit met diversiteit' van Interleuven en Natuurpunt CVN je aan een diverse gevel- of voortuin! Ze leggen jouw geveltuin of groene voortuin aan met een bakfiets vol plantgoed en Belgische groentjes.

Meer groen op de straat betekent een aangenamere en aantrekkelijkere buurt, waar je vaker een babbel maakt met de buren. Bovendien biedt het een waaier aan milieu- en klimaatvoordelen, zoals extra verkoeling in de zomer, een nectarkroeg voor allerlei vlinders en bijen, meer infiltratie en zuiverdere lucht.

Hoe werkt het?

Lokale vrijwilligers uit verschillende kansengroepen en een (vrijwillige) Natuurpunt-professional komen samen langs om jouw gevel of voortuin te verfraaien. Daarvoor kies je zelf planten uit een aantal aangeboden plantenpakketten, met daarin onder andere verschillende klimplanten, vaste planten en struiken.

Sla tijdens de vergroeningswerken zeker een praatje met de vrijwilligers en buren die komen kijken. Zo gaan vergroening en vergroting van sociale cohesie hand in hand!

Wat kost het?

Wil je deelnemen aan het vergroeningsproject? Een deelname kost slechts 30 euro en het engagement om de aangelegde gevel- of voortuin goed te onderhouden.

De bijkomende subsidies van het Agentschap Natuur en Bos en de gemeente laten de deelname van minstens 20 inwoners in jouw gemeente toe. Vijf inwoners met beperkte financiële middelen hoeven geen 30 euro te betalen.

Wanneer?

Schrijf je in voor de geveltuinen via dit online formulier voor eind 2023.