U bent hier

Heropening winkels: bericht aan handelaars

UPDATE 8 mei 2020

Vanaf 11 mei kunnen de winkels terug openen (uitgezonderd contactberoepen). De social distance en hygiënevoorschriften moeten opgenomen zijn in een winkelplan.

Op vraag van de gouverneur verzoekt de burgemeester alle handelaars, die hun winkel terug willen openen, een werkwijze (winkelplan) uit te werken op papier. Deze werkwijze moet bij politie- of andere controle voorgelegd kunnen worden.

Over welke oppervlakte beschikt de winkel? Hoeveel klanten mogen tegelijkertijd binnen in de winkel? Hoe wordt binnenkomen en buitengaan georganiseerd? Welk circuit is er binnen de winkel? Hoe zorgt het personeel voor de hygiëne van zichzelf, van de zaak, van de klanten? Hoe kan er worden betaald?  Welke beschermingsmiddelen zijn er? Dit sjabloon helpt je alvast op weg.

Opgelet, de heropening geldt niet voor contactberoepen (zoals kappers), zij kunnen ten vroegste vanaf 18 mei openen na bevestiging van de Nationale Veiligheidsraad, maar kunnen wel al een plan opmaken.

Het is de verantwoordelijkheid van de handelaar om aan te tonen dat men heeft nagedacht over hoe men de regels inzake hygiëne en social distance wil handhaven. De sectoriële protocollen en de generieke gids voor bedrijven zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel. De FOD Economie maakte ook een gids voor de heropening van winkels.

Ter herinnering: voor alle winkels, ook de winkels die altijd open zijn gebleven, geldt dat zij de nodige maatregelen moeten nemen om de social distancing maatregelen te respecteren en in het bijzonder het houden van de sociale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Iedereen moet dus een plan kunnen voorleggen.

>> Heb je een onderneming in Rotselaar? Schrijf je dan in op nieuwsbrief van gemeente Rotselaar, met nuttige informatie specifiek voor ondernemers.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter