Jef Lemmens eerste dorpsdichter van Rotselaar

Tijdens de Dag van de Inwoner vorige zaterdag is Jef Lemmens gehuldigd als eerste dorpsdichter van Rotselaar. Hij was de laureaat uit 14 sterke kandidaten en zal de titel drie jaar dragen.

De cultuurraad van Rotselaar ging dit voorjaar met een wedstrijd op zoek naar een eerste dorpsdichter. Kandidaten moesten in Rotselaar wonen, minimaal 16 jaar oud zijn en een gedicht insturen over Rotselaar, een deelgemeente, over de plaatselijke geschiedenis, een monument, een persoon of een evenement.

Maar liefst 14 kandidaten waagden zich aan deze zoektocht. De jongste kandidaat werd geboren in 2006, de oudste in 1940. Een jury werd aangesteld en na een intensieve einddeliberatie werd de 37-jarige Jef Lemmens uit Wezemaal unaniem als laureaat gekozen, met het gedicht ‘Wijngaardbergbeest’. Hij mag zich als eerste ooit en drie jaar lang dorpsdichter noemen van de gemeente Rotselaar. Jaarlijks zal de dorpsdichter minimaal twee gedichten schrijven over onderwerpen die met Rotselaar te maken hebben.

Op 19 oktober werd de laureaat officieel bekendgemaakt tijdens de Dag van de Inwoner. Alle aanwezige kandidaat-dorpsdichters brachten hun gedicht voor een volle zaal in Sportoase ‘de Toren’ en aansluitend maakte Luc Van Asch, voorzitter cultuurraad, de laureaat bekend. Uit handen van burgemeester Jelle Wouters en schepen van cultuur Patrick Vervoort kreeg dorpsdichter Jef Lemmens een oorkonde en een sjerp.