Kunstwerk ‘De Hagelander’ ingehuldigd aan de vooravond van Wezemaalse wijnfeesten

Aan de ingang van het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn werd het kunstwerk ‘De Hagelander’ feestelijk ingehuldigd. Het kunstwerk van kunstenaar-bronsgieter Luc De Blick symboliseert de wijncultuur in het Hageland. Verder brengt het, aan de vooravond van de Wezemaalse wijnfeesten en het 25-jarige bestaan van De Steenen Muur, een ode aan de jarenlange inzet van de vele lokale vrijwilligers.

Wezemaal stond al in de eerste helft van de 19de eeuw bekend voor de bloeiende wijnteelt op de flanken van de Wijngaardberg. Maar in 1845 werd er toch een punt gezet achter de wijnteelt. Wat overbleef, waren prachtige terrassen op de zuidflank en de resten van de unieke ijzerzandstenen wijnmuur op de heuvelkam aan de Wijngaardberg.

In de jaren negentig van de twintigste eeuw was de muur nog steeds goed zichtbaar, maar lag die er wel verkommerd bij. De gemeente Rotselaar liet de muur als monument klasseren in 1995 en om hem te beschermen werden in 1998 opnieuw wandelpaden en wijngaarden aangelegd.

‘De Hagelander’

Het kunstwerk ‘De Hagelander’ van de kunstenaar-bronsgieter Luc De Blick zal symbool staan voor de Wezemaalse en bij uitbreiding Hagelandse wijncultuur. Bovendien brengt het een ode aan de jarenlange inzet van lokale vrijwilligers die de Wezemaalse wijncultuur dagelijks een warm hart toedragen. Het is dan ook niet toevallig dat het kunstwerk ingehuldigd wordt aan de vooravond van Wezemaalse wijnfeesten en het 25-jarige bestaan van de Wezemaalse wijngilde, De Steenen Muur.

Wezemaalse wijnfeesten

De Wezemaalse wijnfeesten zijn een echt begrip in de streek. Elke laatste zaterdag van augustus staan ze op de agenda: dit jaar op 27 augustus vanaf 14 uur voor de 17de editie. Je kunt er volop proeven van alle Hagelandse wijnen en heerlijke streekproducten.

Aan de kiosk bij het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn koop je een wijnglas met het embleem van de Wezemaalse wijnfeesten. Met dat glas, waarbij vijf gratis proefbonnetjes zitten, kun je bij de verschillende wijnbouwers wijn proeven en vergelijken. Het glas krijg je nadien als souvenir mee naar huis.

25 jaar De Steenen Muur

De organisator van de Wezemaalse wijnfeesten en beheerder van de Wezemaalse wijngaarden is De Steenen Muur. Je kunt hun Wezemaalse wijnen proeven in de gewelfde wijnkelder onder het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn. ‘De Hagelander’ brengt een ode aan al hun werk voor de Wezemaalse en Hagelandse wijn.

Foto: ‘De Hagelander’ (brons), Luc De Blick, beeldhouwer.