U bent hier

Leegstand

Leegstaande woningen en gebouwen worden door de gemeente opgenomen in een leegstandsregister. Leegstand wordt vastgesteld op basis van een aantal objectieve indicaties, zoals het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister of van aansluitingen op nutsvoorzieningen, een uitpuilende brievenbus, …

Rotselaar heeft een gemeentelijke heffing op leegstaande woningen en gebouwen. Dit wil zeggen dat je belast kunt worden belast op het langdurig leegstaan van je woning of gebouw. De belasting variëert van 1.300 tot 5.200 euro afhankelijk van hoe lang je woning/het gebouw leegstaat.

Wat is een leegstaande woning of gebouw?

  • Een woning die gedurende 12 opeenvolgende maanden onbewoond is.
  • Een gebouw waarbij gedurende 12 opeenvolgende maanden minstens 50% van de oppervlakte niet gebruikt wordt waartoe dit bestemd is.

Hoe kan ik als eigenaar de leegstandsheffing vermijden?

Als eigenaar van een leegstaande woning kun je leegstand op verschillende manieren aanpakken. Je kunt de woning zelf bewonen, verkopen of verhuren.

Als hiervoor eerst renovatiewerken nodig zijn, vergeet dan niet dat je misschien beroep kunt doen op allerlei premies en fiscale voordelen.

Misschien bewoon je intussen zelf je woning en wil je een schrapping van de leegstandslijst aanvragen?

Waar kan ik terecht met vragen?

Het Woonloket (IGO) beantwoordt graag al je vragen over leegstand, premies en fiscale voordelen en al je andere vragen over wonen. Je kunt er terecht tijdens hun zitdagen, of neem contact op via 0496 25 85 23 of woonloket.rotselaar@igo.be.

Reglement leegstandsregister en belasting op leegstaande gebouwen en woningen