U bent hier

Maai Mei Niet

Rotselaar doet mee met ‘Maai Mei Niet’. Op meer dan dertig locaties maait de gemeente minstens een maand niet of anders. Ook de bermen worden ecologisch beheerd.

Grasmaaien zorgt voor minder bloemen en op die manier voor minder nectarsuiker in je gazon: cruciaal voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Door het gras niet of creatief te maaien, zorgen we samen voor meer bloemen en meer insecten die de ecosystemen versterken.

Het goede voorbeeld

De groendienst van Rotselaar wil de biodiversiteit beschermen door niet, later of gefaseerd te maaien. Gefaseerd maaien houdt in dat zones met bloemen gevrijwaard worden en dat delen van de zone op een ander moment worden gemaaid.

De actie heeft bijzondere aandacht voor bermen, zones waar bijen- of insectenhotels staan en plaatsen waar geen activiteiten plaatsvinden. Op meer dan dertig plaatsen maait de groendienst niet in het kader van ‘Maai Mei Niet’. Die zones herken je aan de speciale bordjes.

Rotselaar is bovendien een bijvriendelijke gemeente en doet er alles aan om de nuttige beestjes een handje te helpen. De voorbije jaren plaatste de gemeente acht nieuwe bijenhotels voor solitaire bijen en kwam er extra bijvriendelijk openbaar groen. Ook aan de gemeentelijke basisschool Heikant plaatst de groendienst dit voorjaar een nieuw bijenhotel.

Ecologisch bermbeheer

Een ecologisch bermbeheerplan, waarbij minder en later gemaaid wordt, zorgt voor een beter behoud van fauna en flora. Als er toch gemaaid wordt, gebeurt dat in functie van de veiligheid en het comfort van fietsers. Vroeger werd heel de deelgemeente Werchter al gemaaid omwille van de festivals, nu alleen een beperkte strook van 0,5 meter berm in functie van de signalisatie.

Ook jij kunt helpen door planten, bloemen en insecten in je tuin te laten opleven: laat je gras groeien! Registreer je actie via de website www.maaimeiniet.be. Samen maken we het verschil, want minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin. Elke tuin, klein of groot, kan ook een stukje natuur zijn en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu.

Aan het onthaal in het gemeentehuis in Rotselaar en ook in het Lokaal Dienstencentrum van Werchter kunnen inwoners gratis een zakje bloemenzaad afhalen. Daarmee kun je een zone tot 40 m² bezaaien met stuifmeelrijke bloemen, die bijen aan voedsel helpen. De actie is een enorm succes, dus haast je als je nog een zakje wil!
 

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter