Maak van Rotselaar de Vlaamse tegelwipkampioen

Campagne beeld VK Tegelwippen: Rotselaar doet mee.

De gemeente Rotselaar neemt deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. En jij kunt Rotselaar aan de titel van Vlaams tegelwipkampioen helpen. Wip voor 31 oktober 2024 zoveel mogelijk tegels uit je tuin en vervang die door rustgevende - en vooral waterdoorlatende - groene beplanting. Zo maak jij Rotselaar klaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

In juli 2021 werd ook in Rotselaar de zware impact van klimaatverandering pijnlijk duidelijk. Na dagen van onophoudende, zware regelval waren de gevolgen groot. En dat is geen alleenstaand feit: klimaatopwaming combineert periodes van droogte en extreme hitte met hevige regenval en wateroverlast. Het weer wordt, met andere woorden, steeds extremer in Vlaanderen.

Wip tegels en help de natuur

De natuur kan ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar daarvoor is er werk aan de winkel. Want heel wat (voor)tuinen liggen vol met tegels, beton, asfalt, klinkers, kiezels of kunstgras, waardoor het water niet in de grond kan infiltreren en rioleringen de neerslag niet meer aankunnen. Door verhardingen te vervangen door groen, sijpelt het water door en krijg je een verkoelend effect. Een groene ondergrond zorgt er immers voor dat de bodem minder opwarmt.

De actie VK Tegelwippen pakt de verharding aan: samen strijden voor de titel tegelwipkampioen door tegels te wippen. Vervang je verharding door gras, bloemen, bomen en geveltuinen. Zo maak je Rotselaar meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten en koeler op warme dagen. En geef toe: al dat groen is mooier om naar te kijken.

Hoe kun je meedoen?

De wedstrijd loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Je kunt meedoen door dit formulier in te vullen.

Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken. Om de score per ontharding te berekenen gebruiken we de standaardafmeting voor een tegel van 30 x 30 cm. In één vierkante meter gaan elf tegels.

Alle gewipte tegels worden verrekend tot een index van gewipte tegels per 1000 inwoners. Rotselaar kan de titel pakken in twee categorieën: de winnaar in de categorie kleine gemeenten en de hoofdprijs voor gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels.

Inspiratie nodig?

De gemeente Rotselaar organiseert de infosessie 'Watervriendelijke tuin: ontharden en beplanten' op drie verschillende momenten. Het is dezelfde infosessie, je schrijft dus in voor het moment dat jou het best past:

  • Woensdag 19 juni van 19 tot 21.30 uur op de tweede verdieping van GC 'de Mena' (Provinciebaan 2 in Rotselaar)
  • Donderdag 29 augustus van 19 tot 21.30 uur in cultuurcentrum 'de Jack-Op' (Amerstraat 1 in Werchter)
  • Dinsdag 24 september van 19 tot 21.30 uur in het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn (Kerkstraat 16 in Wezemaal)

In deze infosessies kom je te weten wat mogelijk is voor je terras, tuinpad en oprit, en hoe je aan een geveltuin begint. Je gaat naar huis met heel wat tips en tricks om van je tuin een klimaatbestendig paradijs te maken. Inschrijven is verplicht en kan hieronder.

Schrijf je in voor een infosessie

Wil je nog meer tips over hoe je eraan begint om tegels uit te breken en groen aan te planten? Dan zijn er eenvoudige tuintips en inspirerende voorbeelden om je op weg te helpen. Daarvoor kun je terecht op de website van het VK Tegelwippen.

Vind hier inspiratie