U bent hier

Mariakapel Werchter gerestaureerd en ingehuldigd

Recent werd de restauratie van de Mariakapel afgerond. De kapel, die al sinds de vijftiende eeuw langs de Hogeweg in Werchter staat, werd in opdracht van het gemeentebestuur hersteld met veel aandacht voor dit historische Werchterse erfgoed. De kapel werd ingehuldigd met een burendrink en zegening.

Aan de vooravond van meimaand Mariamaand werd de Mariakapel langs de Hogeweg in Werchter feestelijk en plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van een delegatie van schepencollege, E.H. Pastoor Peter Kastekkere, de Sint-Sebastiaansgilde en de buurtbewoners. 

Uit dankbaarheid voor de druivenoogst

Het huidige uitzicht van de kapel dateert uit de zeventiende eeuw. Tegenover de kapel lag vroeger een wijngaard. Volgens de overlevering werd de kapel gebouwd uit dankbaarheid, omdat de wijngaard niet was bevroren. Driemaal na elkaar bevroor de druivenoogst, tot de eigenaars beloofden een kapel te bouwen.

Voor de bouw van de barokkapel werd gebruik gemaakt van een kalkzandstenen constructie op een vierkante plattegrond, afgedekt met een leien zadeldak. Binnenin werd de kapel versierd met blauwe Delftse tegels. ln de jaren 1980 werd de kapel aangereden door een auto en hersteld door de Gilde van Werchter. De Sint-Sebastiaansgilde heeft sinds de jaren '90 het peterschap over de Mariakapel. Na een recente aanrijding, besloot de gemeente om ze uitgebreid te restaureren.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter