U bent hier

Mena-kruispunt fietsveiliger ingericht

Het kruispunt aan de Mena in het centrum van Rotselaar is een druk verkeerspunt, met gemengd verkeer. De gemeente Rotselaar neemt enkele maatregelen om het kruispunt veiliger in te richten voor fietsers.

In afwachting van de heraanleg van het kruispunt door wegbeheerder Vlaams Agenschap Wegen en Verkeer, heeft de gemeente Rotselaar enkele aanpassingen gedaan in de Rodenbachlaan en de Torenstraat, om de fietsveiligheid nu al te verbeteren.

In de Rodenbachlaan is de boordsteen verlaagd en is er een voorsorteerstrook aangebracht voor fietsers die rechtdoor of naar links op het kruispunt willen rijden. Door het inrichten van een voorsorteerstrook, kunnen fietsers zich veilig opstellen voor het gemotoriseerde verkeer. Zo kunnen ze eerst vertrekken en bevinden ze zich niet meer in de dode hoek. Fietsers die rechtsaf naar de Stationsstraat moeten, kunnen hiervoor het recent vernieuwde fietspad van de Stationsstraat gebruiken.

Reliëfaccenten Torenstraat

In de Torenstraat richting het kruispunt is het fietspad verder doorgetrokken en sluit het aan op de nieuwe fietssuggestiestroken. De fietssuggestiestroken zijn afgewerkt met extra reliëfaccenten, om autobestuurders bewust te maken van de aanwezigheid van fietsers. De bestaande voorsorteerstrook aan de Torenstraat werd extra gemarkeerd in het rood.

Het kruispunt wordt veel gebruikt door jeugd die per fiets naar school gaat. Voor de start van het nieuwe schooljaar plaatste de gemeente samen met de vzw Lorenz 92 al wegdekreflectoren met ledverlichting aan de oversteekplaatsen in de Torenstraat en op verschillende andere locaties. De oplichtende ledlampjes maken autobestuurders meer attent op de aanwezigheid van zebrapaden op donkere herfst- en winterdagen.

De gemeente blijft vragende partij dat het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer dit drukke kruispunt structureel en duurzaam heraanlegt om de veiligheid van de kwetsbare weggebruikers te garanderen.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter