U bent hier

Gemeente Rotselaar bezorgt inwoners en zorgverleners mondmaskers

>> Instructies en video’s voor correct gebruik van filters/filterstof

 

Op 20 april heeft de gemeente Rotselaar mondmaskers besteld, die vanaf maandag 25 mei verdeeld zullen worden bij inwoners. Er worden ook mondmaskers aangekocht voor zorgverleners. Deze actie kadert in de exitstrategie voor de coronamaatregelen die Rotselaar uitwerkt, in overeenstemming met de federale richtlijnen.

Op vrijdag 24 april 2020 maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend dat het gebruik van mondmaskers deel uitmaakt van de exitstrategie voor de coronamaatregelen. Het bedekken van mond en neus kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana.

Het dragen van een mondbedekking is:

  • verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers vanaf 12 jaar
  • verplicht in scholen voor leerkrachten
  • verplicht in scholen voor leerlingen in het middelbaar onderwijs
  • verplicht op de werkvloer indien de afstand van 1,5 meter niet kan gegarandeerd worden
  • aanbevolen in winkels en de openbare ruimte waar je de afstand van 1,5 meter niet kunt respecteren.

Een mondmasker beschermt niét de drager van het mondmasker, maar wel de omgeving. Het dragen van het mondmasker alleen biedt op zich onvoldoende bescherming. Het moet steeds bekeken worden binnen het bredere gebruik van andere hygiëne-maatregelen en het houden van fysieke afstand. Het afdekken van de mond en de neus biedt dus onvoldoende bescherming als men niet correct omgaat met de veiligheidsafstanden en de hygiënische maatregelen.

Mondmaskers voor inwoners Rotselaar

Het gemeentebestuur van Rotselaar heeft op maandag 20 april, nog voor de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, 20.000 herbruikbare stoffen mondmaskers besteld bij Think Pink. De gemeente zal deze mondmaskers gratis aan huis leveren bij alle inwoners vanaf maandag 25 mei. Vanaf deze periode en de weken nadien wordt ook de filterstof aan huis bedeeld, ter beschikking gesteld door de federale overheid.

Een grote aankoop van de herbruikbare mondmaskers gebeurde bij ‘Think Pink’. Zo steunt de gemeente tegelijk het goede doel: de opbrengst ervan gaat naar het onderzoek van borstkanker. Daarnaast stelt de gemeente Rotselaar wegwerpmondmaskers ter beschikking van haar medewerkers en leerkrachten.

Het is aangeraden dat inwoners en werkgevers zelf ook instaan voor de aankoop of productie van eigen mondmaskers, bijvoorbeeld via de apotheek. Want een stoffen mondmasker moet regelmatig gewassen of vernieuwd worden. Op www.maakjemondmasker.be vind je alle info om zelf een mondmasker te naaien.

Mondmaskers voor openbaar vervoer

Het gemeentebestuur van Rotselaar beschikt  vanaf begin mei over een voorraad van 4000 herbruikbare stoffen mondmaskers die zijn besteld bij een lokale ondernemer uit Wezemaal. Deze worden in eerste instantie prioritair ter beschikking gesteld aan inwoners die omwille van hun werk het openbaar vervoer gebruiken. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht. Vanaf begin mei starten de bedrijven en overheidsdiensten gefaseerd terug op.

Inwoners van Rotselaar die voor hun woon-werkverkeer gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen een herbruikbaar mondmasker aanvragen bij de gemeente met een attest waarin de werkgever bevestigt dat de inwoner voor het woon-werkverkeer gebruikt maakt van het openbaar vervoer. De aanvraag met attest en jouw contactgegevens (naam / adres / telefoonnummer) mail je naar onthaal@rotselaar.be.  Voor meer info, bel 016 61 63 11.

FFP2-mondmaskers voor zorgverleners

De nood aan mondmaskers is momenteel het grootst bij de dokters en zorgverleners. De gemeente Rotselaar verdeelde al op 20 april een grote levering mondmaskers aan de huisartsen. Eerder hadden ook de beide woonzorgcentra een levering mondmaskers ontvangen. Nadien verspreidden de gemeentediensten mondmaskers aan de thuisverpleegkundigen, vroedvrouwen, kinesisten, tandartsen, uitvaartondernemers, politie, …

De gemeente Rotselaar kocht zelf ook 1000 FFP2-mondmaskers aan die werden verdeeld onder de huisartsen, tand- en oogartsen, kinesisten, thuisverpleegkundigen en de beide woonzorgcentra.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter