U bent hier

Nieuw traject voor fietssnelweg F25 tussen Wezemaal en Aarschot

Begin dit jaar werd de eerste fase van het F25-project in Rotselaar afgerond met een nieuwe fietsroute tussen de Abdijlaan en Pad onder ’t spoor. Nu heeft de provincie Vlaams-Brabant ook de definitieve plannen klaar voor het tweede stuk fietssnelweg tussen het station van Wezemaal en Aarschot.

Het nieuwe traject van de fietssnelweg tussen station Wezemaal en Aarschot ziet er als volgt uit:

  • De reeds aangelegde fietsroute wordt met een fietsbrug over de Langestraat verbonden met de stationsomgeving. De fietsbrug past in de vernieuwing van de stationsomgeving met onder andere een wegtunnel op de Langestraat die onder de spoorweg en de fietsbrug doorgaat.
  • Vanaf het station van Wezemaal loopt de fietsroute als fietsstraat verder langs de Kruisboogstraat.
  • Er komt een nieuwe fietsverbinding tussen de Kruisboogstraat en de Valleilaan.
  • Net voor de Valleilaan komt er een fietstunnel schuin onder de sporen.
  • Na de tunnel loopt de fietssnelweg aan de noordkant een stuk in de spoorberm, afgescheiden van de Heirbaan.
  • De fietsroute loopt na de kruising met de Eekhoornlaan verder op de Heirbaan.
  • Na het kruispunt van de Heirbaan met de Eekhoornlaan vervolgt de fietsroute als fietsstraat het bestaande tracé van de Heirbaan tot in Aarschot.

Extra fietsstraten
De fietsroute blijft open voor alle verkeer en gemengd verkeer blijft steeds mogelijk. De Kruisboogstraat en de Heirbaan (deel na de Eekhoornlaan tot grens Aarschot) zullen worden ingericht als fietsstraat. Hier geldt voor alle weggebruikers – ook fietsers – een snelheidsbeperking van maximaal 30 kilometer per uur. De huidige knip in de Heirbaan, ter hoogte van de Nachtegaalstraat, blijft behouden.

Vervanging eerder onderzocht ontwerptraject
De plannen voor een aangepaste route van de fietssnelweg vervangen die van het traject langs de Valleilaan dat eerder werd onderzocht. Het is een veiliger alternatief dat zorgt voor meer natuurbehoud. Bovendien maakte een wijziging in reglementering rond de bouw van schuine spoorwegtunnels bij Infrabel het nieuwe traject mogelijk. Met dit project wordt er een comfortabele fietsverbinding voorzien tussen station Wezemaal, Middelberg en Heikant. Op basis van dit plan starten alle procedures op om de route te realiseren.

Infomarkt 14 oktober
Infrabel, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Rotselaar lichten het project verder toe op de infomarkt van 14 oktober tussen 13.00 en 21.00 uur in de parochiezaal van Wezemaal. Inwoners kunnen daar informatie inwinnen en hun vragen stellen. Binnenkort wordt er ook een flyer bedeeld met een globaal overzicht over het F25-project en de timings van de verschillende projectfases.

Meer informatie over het project en de timings van de verschillende fasen vindt u in de bijlage of via https://fietssnelwegen.be/nieuws/rotselaar.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter