U bent hier

Ontdek de Rotselaarse geschiedenis via straatnamen

Naar aanleiding van Open Monumentendag op zondag 10 september, breidt de gemeente Rotselaar haar erfgoedproject rond straatnamen met tien bordjes. Straatnaamborden krijgen een QR-code die je meeneemt in de geschiedenis van de straatnaam. Doorheen de gemeente komt zo de historiek van Rotselaar weer tot leven.

Olifant, Regastraat en Bert Leysenlaan. Het zijn drie van de tien straten waar je sinds kort een bordje met QR-code vindt bij het straatnaambord. Door de code met je gsm te scannen ontdek je de interessante geschiedenis van de straatnaam. Zo komt de geschiedenis van de verschillende straten weer tot leven voor inwoners en nieuwsgierige voorbijgangers. En die zijn vaak verrassend, omdat veel straatnamen niet de herkomst hebben die je zou verwachten.

De QR-code opent een webpagina die je precies vertelt waarom de straat die naam draagt. Zo is de historische informatie voor iedereen beschikbaar en worden discussies tijdens een wandeling snel uitgeklaard. Bovendien dragen straatnamen veel informatie over het erfgoed en de cultuur van Rotselaar, vroeger en nu. De wortels van de historische straatnamen vertellen veel over de geschiedenis van onze gemeente. Dankzij dit project versterkt deg gemeente de culturele identiteit van de buurtbewoners en nieuwe inwoners. En zorgt ze ervoor dat die informatie laagdrempelig voor een breed publiek bekend wordt.

Tien straten

Wist je dat er in Olifant in Werchter schijnbaar een olifant gevonden werd? Of dat de Regastraat werd vernoemd naar het Rega’s Hof? In Wezemaal vind je bordjes met QR-code in de Bert Leysenlaan, Eektstraat en Kasteeldreef. Voor Rotselaar en Heikant in de Kapoenstraat, Rodenbachlaan, Walenstraat en Regastraat. Tot slot ontdek je in Werchter de geschiedenis achter de Ernest Claesstraat, Jef Scherensstraat en Olifant.

De historische informatie wordt verzameld dankzij verschillende adviseurs met een sterke historische kennis, zoals onder meer Bart Minnen, Jan Vander Elst, Danny Desair en WinAr.

Rotselaar-Heikant in de kijker op Open Monumentendag

Rotselaar-Heikant wordt tijdens Open Monumentendag in de kijker gezet met een erfgoedwandeling. In een gloednieuwe brochure vind je de route en extra uitleg over de verschillende historische plaatsen en gebouwen. De brochure is te verkrijgen in de bib, het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, in GC ‘de Mena’ en bij het onthaal in het administratief centrum. Lees hier alles over de Open Monumentendag.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter