Onthulling standbeeld ‘Siska van Rotselaar’

Vrijdag 23 september om 18 uur wordt het standbeeld 'Siska van Rotselaar' onthuld op het Dorpsplein in Rotselaar. Het kunstwerk is een ode aan alle vrijwilligers en komt er op initiatief van inwoner Johan Rosius en de projectsubsidie van de gemeente Rotselaar.

Eind 2021 lanceerden gemeente Rotselaar en initiatiefnemer Johan Rosius het project 'Siska van Rotselaar'. De aanleiding was de belangeloze inzet van vele vrijwilligers in Rotselaar. Zij zorgen voor een warme, zorgzame en creatieve gemeente met een sterk sociaal weefsel. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars, die resulteerde in maar liefst 87 inzendingen.

Om alle vrijwilligers op een originele manier in de bloemen te zetten, siert het kunstwerk 'Siska van Rotselaar' voortaan het centrum van de gemeente. De nieuw aangelegde rustzone met centraal het kunstwerk zorgt ervoor dat alle vrijwilligers in het licht worden gezet. Het project werd mee gefinancierd met een projectsubsidie van 7000 euro door de gemeente Rotselaar.

De Inspiratiebron

“Siska van Rotselaar” is een kluchtlied dat het verhaal vertelt van Siska, een slimme vrouw die een nette heer uit Leuven straft voor zijn gebrek aan respect. Siska had lef, was vrijgevochten, initiatiefrijk, creatief en liet zich niet afschrikken door stand en rang. Eigenschappen die we ook bij vele vrijwilligers terugvinden.

De winnaar

Uiteindelijk koos de jury voor het werk van Palieter Hillewaere uit Ieper. Het symbolische werk is gemaakt uit duizenden aparte plaatjes die aan elkaar verbonden zijn. Sommige mooi recht aan elkaar, andere onder een lichte hoek of net buiten de lijntjes, net zoals vele vrijwilligers die zelfbewust en met vastberadenheid hun eigen weg kiezen, maar samen zorgen voor een robust en sterk weefsel in de samenleving.