U bent hier

Onverharde Demerdijk vanaf maandag 18 mei niet toegankelijk

Vanaf maandag 18 mei start De Vlaamse Waterweg nv in Rotselaar met werken aan de Demerdijken. Door deze werken zal de meander 23 op de linkeroever worden aangesloten op de Demer. Hierdoor is het jaagpad op de onverharde dijk tussen de soldatenbrug en de brug in Betekom vanaf 18 mei niet toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Het fietsknooppuntennetwerk, de fiets- en wandelroute ‘Demerpad’ en enkele mountainbike-routes zullen vanaf 18 mei dus onderbroken zijn. Het jaagpad op de onverharde dijk zal, ter hoogte van de meander, permanent doorbroken worden. De fiets- en wandelroutes worden na de werken definitief omgeleid langs de meander.

Sigmaplan

De werken aan de Demermeanders kaderen in het Sigmaplan. Met dit plan wil de Vlaamse overheid onze regio beter beschermen tegen overstromingen en tegelijk de valleinatuur terug stimuleren door de verdrogingsproblematiek aan te pakken. 

De meander in Rotselaar wordt tot op de bedding uitgegraven en door een koker en een doorsteek terug verbonden met de Demer. Ter hoogte van de koker wordt in de Demer een drempel geplaatst.

Deze ingreep biedt voordelen voor de waterveiligheid van onze regio, de natuurontwikkeling en de ontspanningsmogelijkheden op en naast de Demer. Deze meander kan, met beperkte ingrepen, terug worden aangesloten op de Demer. Na de werken zal er een duurzaam pad rond de meander toegankelijk zijn voor wandelaars en mountainbikers.

Meer info: https://www.sigmaplan.be/nl/projecten/demervallei

Ligging van de meander (Geopunt-kaart)

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter